avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... HELP
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

HELP

In urma cu cateva zile am fost implicat intru-un accident. Un bicilist a iesit in fata mea dupa o strada din partea stanga, a trecut de axul drumului si a intrat in fata masini , eu intrand in santul dupa marginea drumului ca sa il evit dar am atins roata din fata a bicicletei , biciclistul cazand pe asfalt si suferind o fractura de clavicula. In urma constatarii politiei eu sunt total nevinovat , permisul nu mi-a fost retinut , nu am primit nici o amenda. DAR : sunt obiligat de politie sa platesc testele de sange ( al meu si al victimei ) care in mod normal sunt platite de politie pentru ca ei le-au cerut, in urma testari de la fata locului cu aparatul etilotest , rezulatul meu a fost negativ 0.00 , sa platesc certificatul intocmit de medicina legala pentru bicilist , sa platesc o suma "de intelegere " bicilistului pentru ca el sa nu ma actioneze in instanta, de parca eu as fi vinovat, toate aceste sume fiind sfatuit de politie sa le platesc , "ca sa imi fie bine" zic ei. Imediat dupa accident , eu am sunat la 112 , la fata locului venind o masina de politie si o ambulanta care a ridicat victima. La spital victimei ia fost facuta o radiografie , dupa care a fost trimis acasa , deci nu a stat nici macar o zi in spital. Stiu ca incadrarea faptei mele se face in functie de nr de zile de ingrijire medicala pe care le va necesita victima. Intrebarea mea : cum e cu aceste zile de ingrijire medicala ? se tine cont de zilele de spitalizare , sau de zile in care se va face bine victima ? PLS un raspuns , nu imi pare deloc in regula , eu nevinovat ma aleg cu dosar si cheltuieli , iar cel vinovat , care chiar daca era pe bicicleta este considerat participant la trafic , si nu pieton , nu pateste nimic , nici macar sa isi plateasca propriile analize. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bustiuc elena , utilizator 13:37, 6 August 2008
Din cele relatate de dvs nu reiese vinovatia dumneavoastra.
Astfel nu ati savarsit nici o infractiune.
nu se retine nici culpa, ca fi forma de vinovatie, nici intentie , astfel incat sa existe infractiunea de vatamate corporala sau cea de vatamare coroporala din culpa.
Este un aspect important cel al incalcarii normelor de circulatie rutiera, respectiv care persoane ii revine vinovatia in producerea accidentului.
Atfel nu poate fi angajata raspunderea penala.
Procurorul dispune scoaterea de sub urmarire penala (art 10 cod procedura penala).intrucat lipseste unul din elementele esentiale ale infractiunii , anume vinovatia.
nu opereaza institutia impacarii partilor , intrucat dvs nu sunteti vinovat de comiterea nici unei infractiuni

atata vreme cat nu s-a retinut in sarcina dvs.- de catre d-nii "militieni" - savarsirea vreunei infractiuni, neincheindu-se nici un fel de act cu privire la eveniment (asa cum ati relatat), stabilindu-se doar o culpa verbala, nu aveti absolut nici un fel de obligatie pecuniara (baneasca) fata de celalalt participant la trafic (biciclistul) .
Nota: evitati sa urmati sfaturile binevoitoare date de catre d-nii "militieni" iar in situatia in care se vor face presiuni asupra dvs. luati legatura urgent cu un avocat.

Succes!
Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
MARIUS TESLEVICI, Avocat
Din cele relatate nu rezulta in ce fel de intersectie s-a produs accidentul. Exista trei posibilitati:
1) intersectie nedirijata (fara semafor, fara indicatoare si marcaje rutiere)
2) intersectie dirijata, Dvs. aflandu-va pe drumul cu prioritate
3) intersectie dirijata , Dvs. aflandu-va pe drumul fara prioritate
Vinovat de producerea accidentului este biciclistul in primelor doua situatii sau Dvs. in cea de a treia situatie. Sper sa fiti in una din primele doua situatii.

Dupa stiinta mea, cheltuielile pentru eliberarea certificatului medico-legal si pentru analizele in vederea determinarii alcoolemiei se avanseaza de stat si se recupereaza de la persoana vinovata de producerea accidentului.

Incadrarea juridica a faptei se face in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale ce le acorda medicul legist.

"Suma de intelegere" nu aveti de ce s-o platiti. Chiar daca victima va depune plangere penala nu are sorti de izbanda.

Tot ce am scris mai inainte este valabil in cazul in care ati circulat pe un drum cu prioritate. In caz contrar problema se prezinta altfel

Numai bine va doresc.

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
"Sfatul " autoritatilor de a se impaca partile, inainte de a fi stabilita raspunderea, e extrem de neplacuta si nelegala, in acelasi timp. E atat de raspandita, incat atat politistii cat si procurorii sunt f. nedumeriti de ce nu vrei sa raspunzi santajului partii adverse si nu dai repede banii ( in felul acesta ar scapa de dosarul tau si ei!).
Solicitati efectuarea unei expertize care sa stabileasca cauza si imprejurarile producerii accidentului si cine este vinovat de accidetarea biciclistului.
1 testele de sange si certificatul medico legal al biciclistului nu trebuiau platite de dvs.(desi se intampla frecvent ceea ce ati patit si dvs)
2.nu platiti nicio suma de bani pana nu se stabileste cine este vinovat.
3.ba mai mult, daca biciclistul este vinovat si masina dvs este avariata, trebuie sa va acopere prejudiciul
4 zilele de ingrijiri medicale se stabilesc de medicul legist.prin ingrijiri medicale se intelege supunerea victimei unui regim adecvat in vederea vindecarii.Nu are importanta daca victima este internata in spital sau i se acorda tratament, ingrijiri ambulatoriu.Pe cale de consecinta, se au in vedere zilele necesare pentru vindecare si nu zilele cat victima a fost internata in spital.
5 din cele relatate de dvs, masurile intreprinse de organele de politie constituie un abuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis fara pv sarah1985 sarah1985 Buna ziua. Intr-o intersectie, un prieten a accidentat un biciclist intrucat nu a acordat prioritate de dreapta. Ideea e ca i s-a luat permisul fara ca agentul ... (vezi toată discuția)
Acuzat de vatamare corporala din culpa ElenaHategan28 ElenaHategan28 Buna ziua, Eu si sotul meu ne confruntam cu o problema pe care noi o consideram banala, dar se pare ca nu e nici pe departe asa. In seara de 23 Oct.2013, ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu un biciclist. mi s-a reținut permisul deși nu am fost vinovat, după cât timp se clasează dosarul penal? alexklumea alexklumea Buna ziua ! In urma cu cateva zile, fiind in trafic, executam viraj la stanga pe o strada laturalnica, dintrun bulevard din Bucuresti, intersectia nefiind ... (vezi toată discuția)