avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu un biciclist. Mi s-a reținut ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu un biciclist. Mi s-a reținut permisul deși nu am fost vinovat, după cât timp se clasează dosarul penal?

Buna ziua ! In urma cu cateva zile, fiind in trafic, executam viraj la stanga pe o strada laturalnica, dintrun bulevard din Bucuresti, intersectia nefiind semaforizata sau dirijata. Virajul a fost executat corect, cu semnalizare si asigurare corespunzatoare, vehiculele de pe sensul opus s-au oprit pt a ma lasa sa trec vazandu-mi intentia. In momentul cand am pus masina in miscare pt a-mi continua deplasarea, am observat ca se deplasa un biciclist paralel cu masinile oprite pt a ma lasa sa trec, dar acesta era flancat de masini si nu putea fi observat decat in 3 metri dupa prima masina oprita din coloana, motiv pt care, eu neavand viteza, abia plecasem de pe loc, am oprit masina, dar in secunda imediat urmatoare, acel biciclist a intrat in partea dreapta a masinii, respectiv aripa si spoiler. Acesta a cazut, s-a julit la fata, s-a ridicat de jos fiind ajutat imediat de niste trecatori, eu fiind socat, am ramas blocat cateva secunde si nu am miscat masina de pe loc pana nu m-am asigurat ca biciclistul nu are rani vitale, fracturi, rani deschise, etc. Dupa care am tras masina din carosabil, fiind intro pozitie in care blocam efectiv toata banda de circulatie. Evident, a fost chemata politia care a facut poze, masuratori, test etilotest, ambulanta, adica toata procedura in astfel de situatii. Politia mi-a retinut permisul pt 90 de zile, cu dovada de circulatie de 15 zile si deschis dosar penal, fiind acuzat ca nu am acordat prioritate din care a rezultat vatamarea unei persoane. Eu le-am spus politistilor ca detin o camera video pe masina si ca imprejurarile accidentului sunt inregistrate, acestia spunandu-mi ca il pot pune pe un cd si atasat la dosarul deschis de ei, lucru pe care la ora actuala deja l-am facut. Avand in vedere aceste circumstante, biciclistul nu a avut rani majore, nefiind necesara nici macar o zi de spitalizare, intrebarea mea este urmatoarea : dupa cat timp se claseaza cazul penal si daca dupa imprejurarile acestui accident, pot fi acuzat in continuare de neacordare de prioritate, in conditiile in care totusi eu am oprit masina in timp util pt a nu stanjeni biciclistul sa-si continue deplasarea, desi acesta avea spatiu suficient de trecere prin fata masinii ? Ma gandesc ca biciclistul nu a fost atent si nu a avut timp de reactie pt a evita coliziunea, desi avea spatiu de trecere suficient. Adica pt posibila neatentie a acestuia, eu ma fac vinovat 100% in cazul de fata ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alexklumea , utilizator 21:21, 22 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca persoana vatamata nu are peste 90 de zile de ingrijiri medicale se va dispune clasarea. O sa dureze cam 3-4 luni pana se dispune solutia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul avocat v-a raspuns din punct de vedere juridic, dar daca bicilistul, participant la trafic, avea prioritate, stabilita de politie si regulile rutiere, restul argumentelor dvs nu vor sta in picioare nicaieri. Am fost intr-un caz asemanator ( fara victime), iar politia a decis in favoarea celui care circula pe drum cu prioritate. Rabdare si recunostinta pentru faptul ca nu a patit nimic mai grav. Parerea mea. Succes!
Argumentele mele sunt imaginile video ale accidentului, care spun mult mai mult decat o mie de cuvinte. Conjunctura si imprejurarile au determinat micul accident, exclusa fiind neatentia mea sau incalcarea vreunei reguli de circulatie, dar asta va ramane oricum la aprecierea procurorului sau instantei. nicidecum la ce probe aduc pt a-mi dovedi nevinovatia, pt ca acestea pot fi ignorate din varii motive subiective, stiindu-se oricum faptul ca "dreptatea e oarba" si ca un verdict intro instanta se da functie si de toanele judecatorului din acel moment, atata timp cat nu exista un juriu care sa delibereze sentinta, ca in sistemul de justitie american, de exemplu.. Seara placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier marina2 marina2 Buna ziua, La o intersectie (in forma de T) eu veneam din drumul fara prioritate si am oprit la stop sa ma asigur pentru a intra in drumul cu prioritate, prin ... (vezi toată discuția)
Accident biciclist pe trecerea de pietoni dilemamare dilemamare Nu stiu daca postez corect aici, dar as vrea sa pun o intrebare pt cine se pricepe cat de cat la legea rutiera in acest caz, momentan neavand un raspuns de la ... (vezi toată discuția)
Este accident rutier? vili_topor vili_topor Tractam un alt autoturism cu o coarda(neomologata) lunga de 5 metri. Am ajuns la o intersectie semaforizata unde aveam verde intermitent pentru viraj la ... (vezi toată discuția)