avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul varsta pensionare (mama cu 5 copii nascuti si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul varsta pensionare (mama cu 5 copii nascuti si crescuti)

Buna ziua,

Mama este nascuta pe 02.12.1949, a lucrat 9 ani la un fost CAP (fostele IAS-uri comuniste) pentru care are carte de munca cu cotizatiile platite catre stat, 13 ani lucrati la RADEF Romania Film din care doar 3 ani figureaza ca si contribuabil. 10 ani pur si simplu Radef Romania Film nu a virat contributiile catre stat.Are 5 copii.Vreau sa va intreb daca in astfel de situatie se poate intocmi un dosar de pensionare si daca exista sanse sa primeasca o pensie cat de mica.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ema10 , utilizator 13:52, 17 Martie 2009
Mama dvs. are din martie 2008 varsta standard de pensionare, dar pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa aiba un stagiu complet de cotizare de 26 ani si 6 luni. De altfel, pentru 5 copii nascuti si crescuti mama dvs. are dreptul la reducerea varstei standard cu doi ani!

La calculul stagiului de cotizare sunt avute in vedere si perioadele asimilate (armata, facultatea si invaliditatea), perioadele in care s-a aflat in incapacitate temporara de munca (concediile medicale), perioadele in care s-a aflat in concediu pentru maternitate si concediu pentru cresterea copilului. Adunati dvs. toate perioadele si vedeti la ce stagiu ajungeti.

Intrucat nu cred ca veti ajunge la stagiul de 26 ani si 6 luni, va sugerez sa incheiati cu casa de pensii un contract de asigurare sociala pentru suma minima, pe care o veti plati "din mana", mama dvs. fiind titularul contractului, pe de o parte, iar pe de alta parte sa dati in judecata Radef-ul la sectia litigii/conflicte de munca a Tribunalului, solicitand plata CAS retroactiv, pentru 5 ani in urma. Actiunea este scutita de taxa de timbru. De asemenea, faceti-le sesizare la ITM si solicitati casei teritoriale de pensii sa-i amendeze pentru ca nu au achitat CAS.
Mult succes si sanatate mamei dvs.!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc mult pentru informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce varsta pot iesi la pensie riana02 riana02 Buna ziua, Mama mea este nascuta in data de 11.12.1952 si are un stagiu de cotizare de 35 de ani neintrerupti in conditii normale de munca. Imi poate ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Cand se poate pensiona? tania63 tania63 barbat nascut pe 4oct 1950 salariat din 1966 si in prezent -2 ani de armata in aceasta perioada. din 1966 pana in 2001 salariat in grupa1 de munca. cand se ... (vezi toată discuția)