avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inscrierea privilegiului imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inscrierea privilegiului imobiliar

Acum vreo doua saptamani spuneam intr-o alta discutie ca am planificat inscrierea privilegiului imobiliar pentru un apartament cu restante.
Nu mai facusem acest lucru din anul 2011. Atunci am platit 100 lei plus 0,1% calculat la suma totala datorata de restantier.

Acum luni 5 august 2013 am mers la OCPI pregatit cu cererea, listele de plata pe ultimile 3 luni, o adresa de inaintare, o copie a actului de proprietate a restantierului si cu 101 lei in mana.
Surpriza a fost ca nu am mai platit nici un ban. Am intrebat unde platesc si cat iar cel care-mi primea actele mi-a spus ca nu se mai plateste nimic. Doar ca ar trebui sa platesc 10 lei pentru a consulta cartea funciara dar avand in vedere ca erau elementele clare pe actul de proprietate, apartament cumparat relativ recent, nu mai este cazul sa consult cartea funciara.
Am depus actele pe 5 august la biroul "primiri" iar pe 7 august am luat de la birolul "eliberari" documentul prin care s-a inscris privilegiul imobiliar pe apartamentul XX , proprietar ZZ, in favoarea asociatiei pentru debitul de xxx lei...

Am scris acesta pentru ca e o informatie proaspata. Unii dintre utilizatorii forumului chiar intrebau de unde sa suporte asociatia taxa de inscriere a privilegiului s.a.m.d.
Daca va foloseste, ma bucur. Va astept cu comentarii si intrebari.

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 16:20, 13 August 2013
Taxa respectiva nu se mai achita de la intrarea in vigoare a noilor taxe,de cand a fost modificata dispozitia L nrr 230/2007 respectiv introducerea taxei in cazul infiintarii asociatiei de proprietari
Multumim pentur vesti! Ar fi bine daca ar fi o practica unitara in toata tara.
@ynocentta
Nu stiu daca are vreo legatura cu taxa de infiintare a asociatiilor...
L.C.
@ynocentta,
Adica dumneavoastra stiati ca nu se mai platesc cei 100 lei plus 0,1% din debit de mult timp si nu ne-ati spus si noua, ori faceti acum un rationament pentru rating pe forum!?
Poate ca neplata acestei taxe este o masura luata de cineva ca sa ajute asociatiile sa-si rezolve mai usor problemele cu restantierii...
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Adriantot, moderator
Pentru a vedea mai clar cum stau lucrurile am lecturat OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru in care am gasit acest articol care ar putea face referire la faimoasa taxa:
Art. 29. - (1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
l) orice alte actiuni, cereri sau acte de procedura pentru care se prevad, prin legi speciale, scutiri de taxa judiciara de timbru.

www.avocatnet.ro/content/art...
Stau si ma intreb daca legea 230/2007 este o lege speciala care nu a fost respectata de OCPI si cine mai stie de cati altii pentru ca aceasta scutire era deja prevazuta in lege...
Se poate intelege din acest articol ca este vorba de cererea de inscriere a privilegiului imobiliar?
L.C.
Se poate dar din cate stiu pana acum am platit cei 100 lei plus..., dar nu ca "taxa de timbru judiciar".
Dar nu cumva acum recent OCPI a trecut de la un minister la altul!? Parca am auzit ceva de felul acesta.

Alte discuții în legătură

Tarif de inscriere a privilegiului asociatiei de proprietari in cartea funciara Alexandru Ardeleanu Alexandru Ardeleanu Buna ziua, Problema careia ii caut un raspuns se pune in felul urmator: Doresc sa inscriu in Cartea Funciara privilegiul cu rang ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar si registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, In conditiile in care trebuie sa depun o cerere pentru inscrierea unui privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari si nu detin nr. ... (vezi toată discuția)
Privilegiu MicaCris MicaCris Suntem o asociatie de proprietari si avem un restantier pe care l-am dat in judecata , s-a emis o hotarare. Am dori pentru a ne asigura mai bine sa instituim ... (vezi toată discuția)