avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Onorariu executor
Discuție deschisă în Executare silită

Onorariu executor

Buna seara !
As vrea sa va cer ajutorul in urmatoarea speta cu speranta ca ma puteti lamurii.
In speta, un debitor ii datoreaza unui creditor o creanta baneasca in urma unei hotarari judecatoresti executorii. Acestia se inteleg verbal ca datoria sa fie platita esalonat fara sa fie pornita procedura executarii silita de catre creditor.
La data platii ultimei transe de bani, debitorului ii este pus in vedere de catre creditor ca ar trebui sa plateasca pe deasupra si o suma X ce ar fi reprezentat onorariul executorului judecatoresc la care ar fi apelat pana la urma.
Raportat la aceasta as avea urmatoarele intrebari.:
1. Avand in vedere ca debitorul a constatat ca nu a existat niciodata un dosar de executare inregistrat pe rolul instantei competente si nici nu i-a fost adus la cunostinta nici un act de executare al executorului judecatoresc, acesta din urma este indreptatit la onorariu doar in urma inregistrarii cerererii in registrele sale fara sa fi efectuat vreun act de executare?
2. In cazul in care se datoreaza executorului un onorariu acesta trebuie platit debitorului sau direct executorului judecatoresc?
3. Avand in vedere ca legea prevede ca executorul sa solicite incuviintare instantei pentru executare in termen de 3 zile de la inregistrarea cererii de executare, se banuieste ca insusi creditorul ar fi renuntat la executare din moment ce nu exista inregistrat un dosar de executare. In cazul renuntarii, creditorul este obligat la plata onorariului, nu?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:18, 15 August 2013
1-Daca nu a existat dosar de executare silita ,pe cale de consecinta nu exista somatie emisa de executorul judecatoresc in care acesta sa impuna debitorului obligatia de plata a sumei dispuse de instanta de judecata in hotararea definitiva +onorariu
2-Onorariul executorului se achita in contul acestuia
Deci imi confirmati ca in lipsa unui dosar de executare inregistrat pe rolul instantei executorului nu ii revine nici un onorariu, nu?
Executorul pretinde onorariu si cheltuieli de executare daca lucreaza un dosar, pt acestea, emite un proces verbal si aduce personal la cunostinta debitorului.
Nu platiti mai mult decat ce datorati.
Daca acel creditor s-a dus la executor si apoi exista cerere de renuntare, el plateste cheltuielile.
Executorul judecatoresc solicita si are dreptul la un onorariu cuprins si constatat printr-un proces verbal aflat la dosarul de executare.

Daca nu exista un astfel de proces-verbal si nici macar dosar de executare atunci nu aveti de ce achita niciun onorariu. Solicitati dovada achitarii acestui onorariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu de avocat prin executor judecatoresc est est buna seara, am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu.... am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei ... (vezi toată discuția)
Renuntare la executarea silita tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o nelamurire.Creditorul a deschis actiune de executare silita a unui imobil detinut cu debitorul.Debitorul a reusit sa il convina sa renunte la ... (vezi toată discuția)