in urma cu aproximativ 3 ani am divortat de fosta nevasta , in urma divortului am obtinut obligatia legala de a plaiti pensie alimentara in cuantumul de 25 % din salariu veniturile realizate.
si la data procesului pe care l-am intentat eu .. fosta sotie a refuzat ca sa imi acorde program de zisita minor motivand ca nu am stat pana atunci destul de mult impreuna cu minorul ( 3 ani la data divortului)
pana atunci 80 % din timp minorul la petrecut la parintii mei, noi trecand print-o perioada financiara dificila si neavand cu cline sa il lasam .. deci as putea spune ca minorul a dezvoltat relatii speciale cu bunicii din partea tatalui ( a mea)
in momentul in care am depus cererea de divort fosta sotie a luat copilul de la ai mei si a chemat-o pe maicasa sa stea cu ea ca sa aiba grija de copil
Am fost deacord cu divortul , si cu pastrarea numelui de dupa casatorie in continuare de parata .
acum cateva saptamani parata sa mutat din oras fara sa ma anunte si aici cred ca a incalcat o lege
272/200 articolul 18 alineatul b
"Deplasarea copiilor în tara si în strainatate se realizeaza cu înstiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neîntelegeri între parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca."
pana la acea data programul de vizita a fost respectat in mare parte evident cu scaparile de rigoare cand a invocat motive ca minorul are alt program extrascolar.
Dupa ce sa mutat imi refuza faptul de a cunoste domiciluil actulal al minorului invocad ca nu vrea sa aiba parte de vizite neanuntate lucru care nu sa intamplat nici o data pe perioda cat a locuit in acelasi oras
refuzandu-mi faptul de a cunoste adresa imi dindica un cont bancar in care sa pun pensia alimentara cea ce am si facut nedorind ai da posibilitatea de a ma actiona in justitie pentru neplata
doresc sa stiu care sunt actiunile pe care le pot intreprinde pentru a obtine un alt program de vizita mai mare pe perioada vacantelor ceva de genul unei luni in vacanta de vara.
parintii mei sunt decord sa depuna marturie ca relatiile lor cu minorul sau deteriorat din momentul divortului pentru ca parata nu a facilitat de nici un fel .intalnirile lor motivand diverse incluziv cum ca ai mei ar influenta minorul negativ
Minorul in ultimei ani sa schimbat foarte mult , din copilul care era prin de viata si prind e intrebari a devenit foarte apatic si nu vrea sa discute despre relatiile pe care cu parata si modul de comportament al acesteia cu minorul
intreb daca pot face ceva in sensul asta ca sa imi pot vedea copilul si de a pune ordine in lucruri
minorul are acum 6 ani si cred ca programul de vizita poate fi modificat de instanta .si datorita faptului ca minorul locuieste acum al peste 300Km distanta
va rog imi explicati procedurile legale pe care la am la indemna .
nu prea am inteles, dvs ati cerut instantei sa stabileasca un program de vizitare a minorului sau v-ati inteles verbal cu sotia in aceasta privinta?
Daca nu ati solicitat pana acum acest lucru puteti sa o faceti, propunand un program rezonabil avand in vedere faptul ca acum va aflati la o asemenea distanta; aveti dreptul legal sa pastrati legatura cu fiul dvs chiar si in vacante asa cum doriti.Parerea mea este ca trebuie sa luati legatura cu un avocat.
In mare, e simplu: stabilire modalitate vizitare minor.insa, va sfatuiesc sa discutati cu un avocat, care va va indruma.Copilul poate sa stea si la dvs, in vacante sau la sfarsit de saptamana...In conditii deosebite, puteti cere si incredintarea minorului...
eu sunt in situatia doamnei, in sensul ca am un copil incredintat spre crestere. Inca din timpul procesului de incredintare, am fost nevoita sa ma mut in alt oras. Tatal copilului nu a depus nici o plangere. Acum imi cere sa ia copilul in week-end de la veche adresa (orasul in care am stat initial). Am nevoie de acordul lui sa ma mut in alt oras? Legea citata de domnul alex79u nu este cumva in contradictie cu libertatea mea de miscare. Adica, presupun ca eu am dreptul sa plec oriunde in tara asta. Iar copilul ia automat domiciliul mamei. Din legea citata mai sus reiese ca eu trebuie de fapt sa ii cer voie fostului sa fac 2 pasi mai la dreapta? Sau daca sunt evacuata din casa? Trebuie sa ii cer voie sa fiu evacuata? Mi se pare putin ciudat. Poate ne lamureste vreun domn/doamna avocat. Va multumesc!
Este dreptul tatalui sa aiba legaturi personale cu minorul si poate sa ceara acest lucru oricand. Nu trebuie sa-i cereti parerea sau acordul in situatia in care va schimbati domiciliul, doar ca se va stabili un program de vizitare a minorului in functie de circumstantele reale si de interesul minorului.
Pa5rintele care are minorul incredintat prin hotarare judecatoreaca nu trebuie sa ceara acordul celuilalt parinte pentru deplasarile minorului in tara sau strainatate si nici pentru schimbarea domiciliului minorului deasemenea in tara sau strainatate .Parintele care este nemultumit de modalitatea de exercitare a legaturilor personale cu minorul , poate formula o noua cerere solicitand sa se stabilieasca modalitatea de exercitare a acestor legaturi in alta modalitatea decat cea initiala .