sunt Intreprindere Individuala, autorizata din iulie 2008, platitor de TVA si impozit pe venit real. In 2008, 2009 si 2010 am inregistrat pierderi fiscale. In 2011 am inregistrat venit, care a acoperit intr-o mica proportie pierderile fiscale cumulate in anii 2008-2010. In 2012 am realizat venit pozitiv, dar care mi-a fost impozitat in totalitate, fara a se lua in calcul pierderile fiscale anterioare care nu au fost recuperate. Va rog sa imi spuneti care este perioada in care se pot recupera pierderile fiscale pentru intreprinderi individuale, iar in cazul meu, daca m-am autorizat in 2008, care sunt anii in care se pot recupera pierderile. Este corect ca din veniturile pe 2012 sa nu se recupereze pierderile ?
va multumesc
(3) Pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole se reportează şi se completează cu venituri obţinute din aceeaşi sursă de venit din următorii 5 ani fiscali.
si din norme:
Regulile de compensare şi reportare a pierderilor sunt următoarele:
a) reportarea pierderilor se va face an după an, pe sursa respectivă, începând cu pierderea cea mai veche;
- astfel, compensarea pierderilor fiscale din anii anteriori trebuie facuta in maxim 5 ani avand prioritate pierderea anului cel mai indepartat
- pierderea din anul 2008 se poate deduce din venitul anilor 2009-2013 inclusiv daca exista venit net si nu pierdere
- daca intr-un an aveti venit net si aplicati compensarea cu pierderea dintr-un an anterior iar suma rezultata este negativa se considera pierdere pentru acel an
- compensarea o faceti dvs si o includeti in declaratia 200 la cheltuieli deductibile
Eu nu am trecut niciodata pierderile la cheltuieli deductibile in declaratia 200, iar in deciziile de impunere anuale pierderile din anii precedenti de reportat au fost evidentiate de catre organul fiscal, probabil au omis sa faca acelasi lucru pentru anul 2012. Va multumesc.
Aceeasi situatie si la mine - PFA CU pierdere in primul an de activitate datorita cheltuielilor mari cu achizitia de marfuri si profit in urmatorii doi ani
Am fost sfatuit sa nu reportez pierdera din primul an nici in registrul de casa si nici in declaratia 200 pentru ca de reportarea pierderii din primul an se va ocupa inspectorul fiscal in declaratia 250.
Insa nu s-a intamplat asa , inspectorul fiscal nu a reportat si nu a dedus pierderea , eu am lasat sa mai treaca timpul sa vad ce se intampla si m-am pomenit cu somatie de executare silita pentru neplata impozitului pe venit. Ce trebuie sa fac in acest caz?
Pierdere fiscala
eleonor
am un if si in 2008 am ramas cu pierdere fiscala de 5100 ron,ieri m`au sunat de la finante si mi`au zis sa merg la controlul fiscal de 3 ani si mi`au sugerat ... (vezi toată discuția)