Termenul limita al nasterii va fi 30 noiembrie.
Calcularea concediuliu de crestere copil se va face cumulat: 2 luni salariu, 7 luni somaj, 2 luni pfa si 1 luna prenatal?
Nu stiu daca pot sa beneficiez de indemnizatie pentru ca ultima zi de preaviz a fost pe 4 ianuarie 1013, iar actele pentru somaj le-am depus pe 15 februarie, primii bani i-am luat pe 15 martie pentru jumatate de luna din februarie. A durat asa mult cu depunerea actelor pentru ca decizia de incetare a contractului de munca era in limba franceza, iar cei de la AJOFM m-au intors cu actele ca trebuie sa fie in limba romana si a mai durat.
Mai mentionez faptul ca in ianuarie am primit 2 salarii compensatorii, deci toate contributiile si impozitele au fost duble in luna respectiva chiar daca am 2 zile lucrate. Vreau sa ma sfatuiasca cineva daca comform art.2 din OUG 111/2010 (2)Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6). - ar fi posibil si mai putin de juma de luna lucrata in luna respectiva asa cum reiese din:
(1)În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.????
Si mai este o problema, in septembrie voi renunta la somaj si imi voi relua activitatea de traducator pentru ca am un proiect mai mare si lucrez de acasa. Nu stiu daca trebuie sa eliberez facturi si dupa ce intru in prenatal, adica in octombrie si inclusiv in noiembrie luna nasterii? Si ce contributii trebuiesc platite ca PFA ca sa pot beneficia de concediu de maternitate si de crestere copil si sa nu am intreruperi.
Sper sa ma ajute cineva pentru ca la Primarie mi s-a zis ca nu pot beneficia de indemnizatie. Nu exista nicio modalitate, nu se poate inregistra un contract de colaborare cu o alta firma sau drepturi de autor pe luna ianuarie fara sa fiu nevoita sa returnez somajul? Adica se anuleaza ca m-a bagat firma in somaj daca eu intre incetarea contractului cu angajatorul si depunerea actelor pentru somaj am un contract de colaborare cu o alta firma pe luna ianuarie?
1. Daca veti naste in septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatyie pentru CCC sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.
2. Nu va incomodeaza cu nimic acele zile de intrerupere din octombrie 2012.
3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati activitatea de PFA.
- Intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Bună ziua,
Eu și soțul meu muncim de câțiva ani în străinătate, din păcate prea puțin timp cu forme legale, din acest motiv de aproximativ un an și jumătate ne plătim contribuția la casa județeană de pensii, cea care acum este în valoare de 252 de lei.
Ținând cont că în următorii doi ani am dori să avem și un copil, cea ce vreau eu să știu, este, ce taxe și unde ar trebui să plătim? Pentru ca atunci când se va naște copilul unul dintre noi(cel care va avea de muncă mai puțin - în cazul în care putem alege) să poată beneficia de concediul maternal(sau cum se numește el acum).
Asta ar fi prima întrebare, a doua ar fi dacă putem alege care dintre noi doi să luăm concediul maternal?
Vă mulțumesc anticipat pentru un eventual răspuns acordat!
1, Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
art.8
(1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
...