avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unui absolvent de facultate la angajare i se recunosc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unui absolvent de facultate la angajare i se recunosc anii de facultate la sporul de vechime ?

As vrea sa va intreb daca sunt angajat la o fabrica din februarie (intre timp am absolvit facultatea) ,anii de facultate se iau in calcul la sporul de vechime pt a beneficia de acel 5% ?
As vrea sa va mai intreb daca angajatorul ar avea ceva avantaje din moment ce sunt proaspat absolvent de facultate ,daca ar beneficia de acel indicator de referinta social pentru absolventi de studii superioare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 13 August 2013
Anii de facultate nu se iau in considerare la calcularea sporului de vecime.

Perioada in care ati urmat o facultate nu constituie vechime in munca , ci stagiu de cotzare asimilat pentru pensie.
daca sunt angajat la fabrica din februarie si am absolvit facultatea in vara ,angajatorul mai poate beneficia de acel 1.5 di indicele social de referinta ? ce conditii trebuie indeplinite?


[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieţi exclusiv cu majuscule, nu este regulamentar]
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Potrivit art.80 din Legea nr.76/2002:
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.“

Art. 83 din acelasi act normativ dispune :
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Abrogat.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

In vederea obtinerii subventiei, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu AJOFM-ul. Actele necesare pentru incheierea conventiei, pentru incadrarea in munca a absolventilor:
- Conventia, Anexa 15, in 2 exemplare;
- Tabel nominal cu somerii incadrati, Anexa 15.1, in 2 exemplare;
- Declaratie angajat - angajator;
- Actul in baza caruia au fost incadrati in munca (copie si original);
- Actul de studii (copie si original);
- Actul de identitate (copie si original);

Acte necesare pentru obtinerea subventiei:
- Declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective (copie si original);
- Tabel nominal intocmit conform Anexei 16;
- Pontajul si statul de plata aferent lunii respective, in copie certificata de angajator.
[ link extern ]


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare absolvent geronimo2014 geronimo2014 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema: -vreau sa angajez un absolvent(liceu sau facultate). Ce avantaje am? La ce institutie a ... (vezi toată discuția)
Angajare proaspat absolvent de liceu ramo1305 ramo1305 Buna ziua, este vreun beneficiu legat de angajarea unui absolvent de liceu? Vreo subventie de la stat sau altceva? (vezi toată discuția)
Angajare comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: - Sefu vrea sa angajeze un baiat in urmatoarele conditii : - a terminat o scoala ... (vezi toată discuția)