avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata "la negru"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata "la negru"

Cum pot dovedi ca salariul meu este compus din doua parti: una rezultata din salariul brut din CM si alta "la negru". Mentionez ca fiecare salariat isi ridica salariul de la contabilitatea firmei si semneaza 2 state de plata - real si corespunzator salariului brut din CIm. Fluturasi de salariu nu ni se dau, asa ca nu stiu daca au fost platite macar orele suplimentare.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
alexandra1978, utilizator
Cel mai recent răspuns: ilia2007 , utilizator 16:28, 18 Martie 2009
Dvs. sunteti de vina ca acceptati asa ceva.
Dar nici nu v-ar conveni sa va platesca numai salariul din CIM, nu?
tudorvaleriu a scris:

Dvs. sunteti de vina ca acceptati asa ceva.
Dar nici nu v-ar conveni sa va platesca numai salariul din CIM, nu?

Un comentariu cam rautacios....
Din pacate, la inceput, ni s-a promis ca diferenta va fi trecuta la "prime si alte drepturi" - perfect legal! pe parcurs s-au schimbat lucrurile, fara sa ni se comunice aceasta schimbare si am ajuns sa fim platiti la negru.
Referitor la ce mi-ar conveni....mi-ar conveni ca promisiunile sa fie respectate si sa se ajunga ca si in tara asta sa se respecte o lege...iar atunci cand pui o intrebare pe un site de profil, sa-ti raspunda cineva care poate sa-ti dea un sfat avizat. Dar, nu-i asa? tot romanul e mistocar!
Pentru ceea ce primiti "la negru" angajatorul nu achita impozit, CAS, CASS, somaj.
Formulati sesizari: la Finante, la Casa de Pensii, la Casa de Asigurari de Sanatate, la AJOFM.

Nu puteti dovedi dar puteti chema Garda Financiara sau Politia Economica intr-o zi de salariu. Evaziunea fiscala este sanctionata cu inchisoarea.
1. Ar fi fost bine sa dati mai multe amanunte de la inceput. Intentia mea nu a fost sa va dojenesc sau sa ma bucur de ce ati patit (in peste 35 de ani de munca am patit altele si mai "grozave" dar nimeni nu mi-a deschis ochii la timp si de aceea sunt consultant pe Avocatnet.ro, sa invat pe altii sa nu pateasca ce am patit eu). Era bine daca problema dvs. o puneati mai de la inceputul activitatii la angajatorul respectiv.
2. In locul dvs. eu as fi preferat un raspuns ca acela pe care l-am dat eu. De ce? Pentru ca este nevoie de cineva cu experienta sa ne trezeasca si sa ne avertizeze ce pot face unii (foarte multi) angajatori din Romania.
3. Raspunsul meu scurt si "rautacios" se datoreaza faptului ca sunt indignat de ce vi se intampla si v-as ajuta cu mare placere daca as putea. De ce credeti ca nu v-a mai raspuns nimeni la intrebarile dvs.? Pentru ca raspunsul ar fi sa actionati in judecata pe angajator, sa depuneti probe(inscrisuri, martori etc.) sa castigati procesul si apoi sa fiti concediati (pe un motiv legal dar in realitate pentru ca ati "miscat in front".
4. Ar fi bine ca toata lumea sa-si respecte promisiunile (sau mai bine sa nu faca promisiuni mincinoase) dar suntem intr-o societate unde cuvantul are o valoare mica sau nu are deloc.
5. Sincer, va doresc succes in ce doriti sa faceti si daca va pot ajuta cu ceva va rog sa ma contactati! Nu va plang de mila dar va sfatuiesc sa deschideti ochii mari de acum inainte.
Are foarte mare dreptate initiatoarea............una vorbim la angajare si altceva apare pe parcurs.........mie mi s-a spus ca, cele 2 mariri de salariu, fiecare la intervsal de 3 luni, vor fi trecute, normal, in CM;cans, dupa 4 luni am intrebat ce e cu marirea.........mi s-a spus"a, da, am uitat......."si cand mi-am facut singura aditonal pt. marire mi-a zis"patroana"....."a, pai stii astia sunt las negru", deci ce naiba sa mai fac? luasem o super plasa de la o amarata de firma, care mi se prezentase initial, ca o firma intr-adevar mica dar cu relae sanse de dezvoltare, o prezentare care m-a facut sa renunt la un loc caldut dintr-o institutie bugetara.............care, culmea, imi trimite dupa 2 ani o instiintare sa ma duc sa ridic al 13 lea sal. din 2007(mentionez asta ca se se vada dif. intre stat si particular) iar firma particulara mi-a dat min. pe econ. studii sup. in 2008 - 880 lei deci nu 1000, tot pe motiv ca la negru ieseam mai mult decat 1000 brut in CM, si fara spor de vechieme desi din ce am citit pe aici, trebuia acordat..............si acum stau sa ma gandesc daca sa imi cer drepturile sau nu.......................suntem si noi de vina, salariatii ca acceptam.........dar nu pot sta prin instanta sa ma judec iar bani sa nu am de unde lua, caci este evident faptul ca, in mom. in care ai ajuns la discutii de genul asta cu angajatorul, in fond drepturile mele, nu mai poti sta in acea unitate ori pleci in alta parte ori stai acasa.............

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o intrebare in legatura cu o situatie intalnita ... 3VIAL 3VIAL Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu o situatie intalnita la locul de munca. In luna septembrie anul curent am fost anuntati, tot departamentul, ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca inregistrat cu date care nu sunt conforme cu realitatea ralucai ralucai lucrez intr-o companie unde am contract de munca in care salariul net este inregistrat ca brut, cand plata se efectueaza, nu exista fluturasi, doar semnez ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca angajatul refuza marirea salariului Victoria2023 Victoria2023 Ce se intampla daca angajatul refuza marirea salariului dupa cei 2 ani de cand este angajat? Ce poate sa faca angajatorul in aceasta situatie? (vezi toată discuția)