avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar Penal Inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar Penal Inselaciune

Buna ziua , sunt cercetat intr-un dosar de inselaciune si as dori sa intreb : Este normal ca anchetatorii sa imi ia declaratia fara avocat ? Tin sa spun ca nu cunosc pe deplin legile si nu mi s-a spus nimic care mi-ar fi drepturile si in plus am cedat sub presiunile lor sa dau declaratia. Ce ma sfatuiti sa fac ? Maine trebuie sa merg iar cu martorii care i-am pus dar nu as vrea sa ma duc fara avocat ,deoarce trebuie sa ma duc sa-mi caut unul. Alta intrebare este , e normal sa ma duc sa caut eu oamenii pe care i-am scris in declaratie s-au trebuie sa ii citeze ei, pentru ca ei mi-au zis ca daca nu vin cu acele persoane ma retin, au acest drept??

Va rog un raspun corect ce ma sfatuiti sa fac ??
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:33, 15 August 2013
Daca le-ati dat numele martorilor si adresele acestora, organele de cercetare penala trebuie sa ii citeze.
Luati-va un avocat pentru ca la urmatoarea declaratie sa spuneti exact ce aveti de spus despre acuzatii.
Oricum, puteti uza de dreptul la tacere si sa nu dati nicio declaratie pana nu aveti avocat. Nu va pot obliga sa dati declaratie.
Daca nu dati o declaratie este un aspect negativ. Este drept ca nu sunteti obligati sa dati o declaratie si ca pe toata durata procesului penal, in calitate de faptuitor ori invinuit, aveti posibilitatea de a avea aparator ales. Din moment ce ati propus probe in apararea dvs, respectiv audierea unor martori, probabil ca pentru celeritatea cauzei vi s-a spus sa luati dvs legatura cu martorii si sa ii aduceti in fata organului de cercetare penala.
Teoretic, un avocat asista sa va fie respectate drepturile prevazute in Codul de procedura penala, dar in acelasi timp ar trebui sa va consolideze o aparare prin care sa obtineti o pedeapsa mai mica ori sa va ajute, prin cunostintele pe care le are, sa va dovediti nevinovatia.
Dvs daca ati indicat anumiti martori, organul de urmarire penala ii poate cita sa se prezinte, nu scrie undeva ca sunteti dvs obligat sa veniti cu ei de mana ca altfel veti fi retinut, acestea sunt tactici de intimidare la care recurg organele de urmarire penala, dar pentru urgentarea anchetei poate fi util sa-i aduceti dvs. Pentru audierea martorilor nu trebuie dvs sa angajati avocat, avocatul va asista pe dvs nu pe martori, martorii vin si declara sub juramant ce cunosc despre aceast fapt/imprejurare.
din moment ce ati dat niste detalii vagi despre martorii pe care i-ati propus in apararea dvs, este normal sa vi se ceara sa ii aduceti. Vi s-a aprobat cererea de probatorii insa nu ati oferit date suficiente pentru citarea lor.
Daca fapta este grava, cu prejudiciu mare sau modalitate de comitere deosebita, prin repetabilitate, se poate impune inclusiv retinerea pentru 29 de zile.
Poate fi si o intimidare, dar sunteti interesat in mod direct pentru dovedirea nevinovatiei, daca este cazul...
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
Ciprian_st, utilizator
Ca sa nu va complicati puteti aduce martorii dvs.
Daca nu vor toti sa vina ceilalti pot fi citati.

Avocatul poate participa si la audierea martorilor dar va percepe un onorariu mai mare decat daca va insoteste la politie ca sa va asiste la darea declaratiei de catre dvs. deoarece pierde cateva ore in plus decat daca va asista doar la darea declaratiei dvs.
Important de stiut este faptul ca avocatul poate fi prezent la audierea martorilor si in acest fel martorii nu pot fi intimidati sau se se scrie in asa fel incat sa se foloseasca impotriva dvs.
Deci, ar exista o garantie suplimentara in ceea ce priveste echitatea procedurii.

In functie de ceea ce va rezulta in concret din audieri politistul va vedea daca va pune sub invinuire sau daca va va retine sau nu, asa cum v-a spus.
Este posibil sa va fi spus ca va retine ca sa va intimideze insa este si posibil sa va retina daca veti fi pus sub invinuire si daca va retine probabil ca se va cere si arestarea preventiva de parchet.
Important de stiut este faptul ca nu este de joaca.

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Procedura desfasurare urmarire penala ionu roman ionu roman o problema as avea nevoie de a imi fi lamurita> In conditiile in care a inceput urmarirea penala , in cazul acestei etape, stiind ca este nepublica, cand este ... (vezi toată discuția)