avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot sa ies in pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot sa ies in pensie?

Buna ziua.
Nascut in 1955 noiembrie 10 lucrez din 1978 martie 10,am lucrat 10 ani si 4 luni in grupa doua de munca,si14 ani si5 luni in grupa l de munca.
Lucrez in continuare si as dori sa stiu cand pot sa ies in pensie.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:30, 12 August 2013
Limita de varsta la 59 de ani si 6 luni.
Acel ordin 50/1990 mai este valabil.
Un ordin se poate anula,eu stiu ca un ordin nu se poate anula.
La ce anume,va referiti din acest ordin ?

Legea 263/2010

ART. 158

(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.

ART. 55

(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:

a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare -Reducerea varstei standard-

-realizat in conditii- de pensionare cu: -

- deosebite

- (ani impliniti) - Ani - Luni

24 - 5 - 6
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Carp Mircea, utilizator
Se mai pun in calcul atunci grupa l de munca,iar daca este scris in cartea de munca ca am lucrat in grupe de munca l si ll .Acel ordin se referea la grupele de munca care sunt inscrie in cartea de munca,eu cred ca ceea ce este scris in cartea de munca este lege,nimeni nu o poate anula,exact cum cineva mi-ar spune ca an 35 de ani ai arat buletinul si el tot nu crede.
Mai este valabil acel ordin,va rog sa-mi raspunde-ti.
Este in vigoare.
Singura modificare pentru fostele grupe superioare de munca este;
Reducerea varstei pentru grupa I-a este ca si cea pentru grupa II-a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum influențează grupa 1 de munca stagiul de cotizare si reducerea perioadei de pensionare? sofia valentina sofia valentina Am 56 de ani, o vechime in munca de 30 de ani, dintre care am 11 ani de grupa 1. Cum influențează grupa 1 de munca la stagiul de cotizare si la vârstă de ... (vezi toată discuția)
Grupa 1 de munca lilimax lilimax grupa 1 de munca la 10 ani ,9 luni 22 zile ce reducere se aplica la pensie (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona onderdonk onderdonk Sint nascuta in 05.01.1958,am 26 de ani cotizati in munca cu 20 de ani in grupa ll de munca.Actualmente locuiesc in SUA.Intrebarea este cind pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)