avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare somaj

Buna ziua...
In ce conditii imi pot suspenda somajul, ptr. o perioada de 3 luni?Este posibil asa ceva? Voi pleca din tara, si vreau ca dupa cele 3 luni, cand ma voi intoarce sa-mi reiau somajul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:12, 12 August 2013
ART. 45*)/ Lg somajului
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca s-a modificat (prin legea 250/2013) si acum spune asa:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
d) la data obtinerii autorizarii pentru mentinerea platii indemnizatiei de somaj, la cererea persoanei care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia pentru a cauta un loc de munca si doreste sa isi mentina plata indemnizatiei de somaj, conform prevederilor legale, pe o perioada de maximum 3 luni sau, dupa caz, 6 luni, cu aprobarea agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are, dupa caz, domiciliul sau resedinta;
...
j) la data plecarii din tara pe o perioada mai mica de 3 luni, la cererea persoanei, in situatia in care plata indemnizatiei de somaj nu se suspenda in conditiile lit. d);
...

2. Asadar mergeti la Agentia de Somaj si faceti cerere pentru suspendarea platii indemnizatiei de somaj.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
o perioada mai mica de 3 luni? adica cat anume? la mine perioada este chiar de 3 luni...cat voi lipsi din tara...
Multumesc,
Completez cererea pentru suspendarea platii indemnizatiei de somaj...ptr. 3 luni, in cazul meu, urmand ca sa se reia indemnizatia,de somaj, din momentul in care ma voi intoarce...probabil trb. sa anunt si acest lucru. Insa, maine trb sa intreb ce si cum, dar macar stiu ca exista aceasta posibilitate...
Va multumesc,
1. Amanuntele le primiti de la Agentia de Somaj.

2. Va redau in continuare din art.45 din Legea 76/2002:

Art.45
...
(3^1) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin .(1) lit. d), se face, dupa caz, astfel:
a) de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii, in situatia in care persoanei ii sunt incidente dispozitiile referitoare la prestatia de somaj prevazute de reglementarile Uniunii Europene cu privire la aplicarea regimurilor de securitate sociala a salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene, precum si masurile adoptate, potrivit legii, in aplicarea acestor reglementari europene;
b) de la data stabilita conform reglementarilor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si masurilor adoptate, potrivit legii, in aplicarea acestor reglementari europene, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii, in situatia in care persoanei ii sunt incidente dispozitiile referitoare la prestatia de somaj prevazute de reglementarile europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si masurile adoptate, potrivit legii, in aplicarea acestor reglementari europene sau, dupa caz, 6 luni, cu aprobarea agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are, dupa caz, domiciliul sau resedinta.

(3^2) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. j), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere somaj marianabrt marianabrt Vreau sa imi bag somajul si intentionez sa plec in strainatate, dar inainte de a pleca pentru o perioada nedeterminata a-si vrea sa imi suspend somajul. ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj goodrige goodrige Bună ziua, Care sunt posibilităţile de ridicare a ajutorului de şomaj şi a venitului de complectare de către o persoană împuternicită. Dacă nu ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj perioada determinata seniaanghel seniaanghel Sint somer si beneficiez de indemnizatia de somaj pina la data de 19.08.2014. Mi-am gasit un loc de munca in Germania pentru o perioada de 5 luni(fara contract ... (vezi toată discuția)