avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OBTINERE SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OBTINERE SOMAJ

Vreau sa imi bag somajul si intentionez sa plec in strainatate, dar inainte de a pleca pentru o perioada nedeterminata a-si vrea sa imi suspend somajul.
Intrebarea 1: Daca mi se va aproba somajul l-asi putea suspenda inainte de parasirea tarii?
Intrebarea 2 : Daca in locul meu se poate prezenta la somaj sotia pentru a imi suspenda somajul pe o perioada nedeterminata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:43, 22 Decembrie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
d) la data obtinerii autorizarii pentru mentinerea platii indemnizatiei de somaj, la cererea persoanei care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia pentru a cauta un loc de munca si doreste sa isi mentina plata indemnizatiei de somaj, conform prevederilor legale, pe o perioada de maximum 3 luni sau, dupa caz, 6 luni, cu aprobarea agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are, dupa caz, domiciliul sau resedinta;
...
j) la data plecarii din tara pe o perioada mai mica de 3 luni, la cererea persoanei, in situatia in care plata indemnizatiei de somaj nu se suspenda in conditiile lit. d);
...

(3^1) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin .(1) lit. d), se face, dupa caz, astfel:
a) de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii, in situatia in care persoanei ii sunt incidente dispozitiile referitoare la prestatia de somaj prevazute de reglementarile Uniunii Europene cu privire la aplicarea regimurilor de securitate sociala a salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene, precum si masurile adoptate, potrivit legii, in aplicarea acestor reglementari europene;
b) de la data stabilita conform reglementarilor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si masurilor adoptate, potrivit legii, in aplicarea acestor reglementari europene, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii, in situatia in care persoanei ii sunt incidente dispozitiile referitoare la prestatia de somaj prevazute de reglementarile europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si masurile adoptate, potrivit legii, in aplicarea acestor reglementari europene sau, dupa caz, 6 luni, cu aprobarea agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are, dupa caz, domiciliul sau resedinta.

(3^2) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. j), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la data suspendarii.


2. La Agentia de Somaj trebuie sa va prezentati dvs. si sa completati cererea de suspendare a indemnizatiei de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj goodrige goodrige Bună ziua, Care sunt posibilităţile de ridicare a ajutorului de şomaj şi a venitului de complectare de către o persoană împuternicită. Dacă nu ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj oct_12345 oct_12345 Buna ziua... In ce conditii imi pot suspenda somajul, ptr. o perioada de 3 luni?Este posibil asa ceva? Voi pleca din tara, si vreau ca dupa cele 3 luni, cand ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj perioada determinata seniaanghel seniaanghel Sint somer si beneficiez de indemnizatia de somaj pina la data de 19.08.2014. Mi-am gasit un loc de munca in Germania pentru o perioada de 5 luni(fara contract ... (vezi toată discuția)