Pana la intrarea in vigoare a regulamentului cum ati procedat? Incheierea de certificare era tot impusa ca forma si continut.
Singura varianta posibila ar fi sa introduceti acest nr. de operator in cuprinsul stampilei.
Curozitate, cum de v-ati gandit sa va inregistrati ca operator de date personale? Va intreb pentru ca nu am gasit niciun text de lege care sa ne oblige la aceasta inregistrare si din cate observ sunt multe categorii de activitati precum medicii sau asiguratorii care trateaza astfel da date si nu sunt inregistrati ca operatori de date personale.
L.C.
Pana la intrarea in vigoare a regulamentului am introdus numarul de operator de date personale tot in incheierea de certificare si nu am primit nici o obiectie (nici macar de la notari publici).
Inainte de a efectua inregistrarea propriu-zisa, am cerut lamuriri Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu privire la obligativitatea de a ma inregistra ca operator de date personale.
Iata un extras din rapsunsul primit:
"Potrivit art. 3 lit. a) din Legea nr. 677/2001, prin date cu caracter personal se înţelege orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.
Totodată, conform dispoziţiilor art. 3 lit. b) din actul normativ mai sus menţionat, prelucrarea datelor cu caracter personal înseamnă orice operaţiune sau set de operaţiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea către terţi prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ştergerea sau distrugerea.
De asemenea, precizăm că, în sensul dispoziţiilor art. 3 lit. e) din Legea nr. 677/2001, operator este orice persoană fizică sau juridică, de drept privat ori de drept public, inclusiv autorităţile publice, instituţiile şi structurile teritoriale ale acestora, care stabileşte scopul şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Faţă de prevederile legale mai-sus citate şi în situaţia în care în cadrul activităţii pe care o desfăşuraţi se prelucrează orice date cu caracter personal (spre exemplu: numele, prenumele, adresă, e-mail, nr. telefon, date privind starea de sănătate etc.) este necesară notificarea prelucrărilor de date cu caracter personal."
Drept pentru care, am depus cererea de inregistrare, care mi-a fost aprobata.
Acum cateva zile am discutat cu un notar public si era si el de parere ca traducatorii ar trebui sa notifice prelucrarea de date personale, la fel ca si notarii.