avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea SOTRM Eforie Sud - ce putem face?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea SOTRM Eforie Sud - ce putem face?

Prin HG nr. 426/2013 se desfiinteaza Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie Sud, prin reorganizarea sa ca sectie exterioara a Spitalului de Urgenta Constanta.

Desi art.3 prevede ca:
(1) Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţii sanitare prevăzute la art. 1 alin. (1) se preia de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Constanţa.

totusi, sotiei i s-a comunicat (verbal) de la Serviciul personal ca noua structura ce a fost inaintata spre aprobare catre Ministerul Sanatatii (? conform art.2 al HG, structura urmeaza a fi aprobata de catre Presedintele CJ Constanta cu avizul MS) nu prevede posturi de biolog. Mentionez ca, potrivit aceluiasi articol 2, structura trebuia aprobata in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii (publicata in MOf nr. 406/05.07.2013).

Conform Legii nr. 67/2006, „Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.”

La ce ne putem astepta si cum putem actiona in cazul in care, intr-adevar, in structura viitoare nu vor fi prevazute posturi de biolog? Ce masuri de protectie sociala ar fi aplicabile?

Ar trebui sa facem demersuri inca inainte de a primi un preaviz? Sa contactam un avocat?

Ce consecinte juridice are faptul ca nu a fost aprobata, in termenul prevazut in HG, structura rezultata in urma reorganizarii? Practic, in acest moment SOTRM nu mai functioneaza ca persoana juridica (a fost ridicata stampila) insa angajatii nu au fost transferati decat in mica masura.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 13 August 2013
Din textul art.3 alin.1 reiese ca se preia tot personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar . In aceasta privinta , legiuitorul nu a facut distinctia prevazuta la alin.2 al aceluiasi articol , si anume: ... cu încadrarea în normativul de personal sau, după caz, se redistribuie la alte unităţi sanitare. ...

Salaratii concediati pot contesta in instanta decizia de concediere.

Ca masuri de protectie sociala, opinia mea este ca va sunt aplicabile prevederile art.7 si urm. din OUG nr.36/2013, si anume:
art.7 Persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
b) venit lunar de completare;
c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.

Art. 8
(1) Venitul lunar de completre prevazut la art. 7 lit. b) se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica si nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare prevazut la art. 7 lit. b) se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani;
d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
(3) Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute de alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj la data incheierii platii indemnizatiei de somaj.
Va multumesc pentru raspuns.

Am citit OUG nr. 36/2013 (prima oara aici, pe avocatnet.ro) insa, pana in acest moment, nu cunoastem cati salariati vor fi disponibilizati. Din informatiile pe care le avem pana acum, chiar si celor din aparatul tehnic-administrativ li s-au oferit posturi, nu stim daca se poate vorbi de concediere colectiva.

Cu siguranta nu a fost intocmit un plan de disponibilizare, tocmai de aceea am cerut sfatul pe forum, pentru ca nu stim in ce situatie ne aflam, daca sotia va beneficia de masuri compensatorii, daca trebuia intocmit (sau nu), si de catre cine, planul de disponibilizare? In structura Spitalului de urgenta nu sunt posturi vacante de biolog ci doar de asistenti medicali iar sefii de sectii nu sunt dispusi sa solicite transformarea acestora, astfel ca, aproape sigur va fi disponibilizata.

Sotia este membra a sindicatului din SOTRM, care este afiliat Federatiei SANITAS, dar se pare ca acest lucru n-o va ajuta, pentru ca, din ce imi dau seama, nu au incheiat un Contract colectiv de munca. SOTRM nu este pe lista (anexa 10) unitatilor aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sanatatii, in care se aplica Contractul colectiv de munca la nivel de grup de unitati al MS. La ce masuri compensatorii ar putea spera in acest caz?
Acordarea de salarii compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia, in cazul in care nu se intra sub incidenta OUG nr.36/2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii si pfa mjjj mjjj Am fost disponibilizat de la posta. In situatia in care imi deschid un PFA si inchei un contract cu o Primarie mai beneficiez de somaj, venit lunar de ... (vezi toată discuția)
Detalii ordonanta ciubix ciubix Buna ziua.Va rog frumos sa imi precizati daca conform ordonantei 36/2013 persoana disponibilizata primeste aceeasi suma calculata toata perioada, in functie de ... (vezi toată discuția)
Act aditional AndaNav AndaNav Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: este legala emiterea unui act aditional la un CCM, dupa publicarea in MO a unei OUG? ... (vezi toată discuția)