avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plati compensatorii si PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plati compensatorii si PFA

Am fost disponibilizat de la posta. In situatia in care imi deschid un PFA si inchei un contract cu o Primarie mai beneficiez de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii conf OG.36/2013 si CCM?
Conteaza valoarea contractului ?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
mjjj, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 2 Octombrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Asadar puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri din PFA daca acestea sunt sub 500 lei lunar.

hlli a scris:
Somaj nu veti mai primi daca realizati si alte venituri, respectiv din activitatea pe care doriti sa o desfasurati ca PFA.

Daca ati fi aratat si baza legala a afirmatiei dvs. atunci ati fi vazut ca raspunsul este incorect.
multumesc.
cu somajul e clar dar platile compensatorii si venitul lunar de completare?
1. Indemnizatia de somaj se suspenda pe perioada acordarii platilor compensatorii, potrivit legii, in situatia in care aceste drepturi banesti se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj.

2. Pentru venitul de completare cititi pe:
[ link extern ]
Multumesc. Cu somajul am inteles.
Referitor la ultima parte a intrebarii ma puteti lamuri?

Alte discuții în legătură

Oug 36/2013 alinamadalina alinamadalina Buna ziua,o mare rugaminte la dumneavoastra am primit decizie de concediere in data de 13 sept/2013 ca urmare a restructurarilor facute in compania de stat la ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea sotrm eforie sud - ce putem face? silviu_n silviu_n Prin HG nr. 426/2013 se desfiinteaza Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie Sud, prin reorganizarea sa ca sectie exterioara a ... (vezi toată discuția)
Conditii de pierdere a compensatiilor prin ordonanta, prin concediere individuala-art 65 cm AndreeaIvanov AndreeaIvanov Buna ziua, Am o nelamurire legata de informatia primita de Agentia de Somaj Locala Craiova - un salariat, ce beneficiaza de ordonanta CFR Marfa, adica plati ... (vezi toată discuția)