avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva dupa revenire din CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva dupa revenire din CIC


Buna ziua,
luna aceasta imi va expira CIC, am primit o scrisoare de la firma unde sunt angajata prin care sunt informata ca s-a aprobat procedura de concediere colectiva, desfiintarea tuturor posturilor si infiintarea altora noi, in cadrul careia fiecare angajat putand opta - in limita eligibilitatii - pt anumite posturi, urmand ca in cadrul unei proceduri de evaluare sa fie recrutat sau nu. Totodata se mentioneaza ca in cazul in care nu optez pt ocuparea unuia dintre posturi sau NU voi fi recrutata, urmeaza sa fiu supusa procedurii de concediere colectiva, desfacerea contractului de munca in cond art. 65 si 68 din Codul Muncii.
In conditiile in care, conform legii, stiu ca exista interdictia celor 6 luni in care salariata care se intoarce din CIC nu poate fi concediata si respectiv faptul ca in cazul in care postul s-a desfiintat, firma este obligata sa ii ofere un post similar celui avut inainte de intrarea in CIC (cu o eventala evaluare dupa cele 6 luni),
va rog sa imi spuneti in ce situatie ma incadrez, daca baza legala se aplica in cazul de fata. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:54, 13 August 2013
1. .Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

2. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Regulamentul Intern sau ccm aplicabil sa stabileasca o perioada mai mica.

Multumesc pentru raspuns.
Deci sa inteleg ca este perfect legal conditionarea reluarii si continuarii activitatii mele cu evaluarea respectiva si chiar incetarea raporturilor de munca in cazul in care la recrutare nu voi fi selectata pt ocuparea noilor posturi?(mentionez ca toate acestea vor coincide cu inceputul perioadei in care ma voi intoarce din CIC).
Legea nu prevede ca dreptul dvs de a vaîntoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei sa fie conditionat de o eventuala evaluare a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere la locul de munca dupa cic nimphae nimphae Buna, pe scurt: am intrat in CIC, ocupand o pozitie pe perioada determinata. Dupa logica mea, contractul de munca ar fi trebuit inchis, deci eu am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic - efectiv am fost scoasa afara popoviciu13 popoviciu13 m-am intors din CIC si am fost scoasa afara efectiv !!! am primit o hartie in care mi-au scris ca nu-mi aproba intoarcerea la locul de munca !!! ce sa fac? (vezi toată discuția)
Revenire concediu ingrijire copil rica2007 rica2007 Un anajat a fost plecat in concediu ingrijire copil (durata 2 ani). In acest interval de timp postul a fost suprimat (externalizare). Ce se intampla cu el la ... (vezi toată discuția)