Am primit o citatie , in urma unei petitii depuse de tatal copilului meu, agentul a spus "pentru a lua o declaratie".
Data depunerii petitei este dupa ce, in weekend, copilul a refuzat sa mearga cu tata sa doarma cu el; deci domnului i s-a deschis usa, copilul a refuzat plecarea, mama l-a rugat sa plece, i-a spus cat il iubeste tata, etc., degeaba. Am inregistrarea filmata a vizitei.
1, Ce atributiuni are Politia in acest caz? S-a respectat hotararea, nu a fost scandal, agresiune, nu a fost deranjata linistea publica,totul a decurs civilizat
2. Daca e "petitie" eu sunt obligata sa ma prezint la Politie ? Am citatie! Sunt obligata sa dau declaratii?
3. Anul trecut, in aceeasi perioada, acelasi agent de Politie a preluat o plangerea aceluiasi, dupa ce prima data din viata copilului, nu a vazut copilul la ora din hotarare, fiindca nici nu am auzit sa sune la usa, dar oricum, copilul dormea si voiam sa-i explic omului ca nu este ora potrivita de vizita, chiar daca un judecator a considerat contrariul.
Nu numai ca a preluat plangerea, ci s-a dispus si inceperea urmaririi penale, dupa 1(una) nerespectare-si aceea nu cu rea vointa si prin simularea vizitei-urma termen la proces si avea nevoie de dovezi.
Procurorul de caz a dat SUP, pentru neindeplinirea conditiei de "nerespectare repetata"
Am mari indoieli privind acest agent de proximitate, simt ca iar mi se pregateste ceva...
Dupa parerea mea nu trebuia inceputa urmarirea penala insa...nu prea conteaza in cazul dvs...
Oricum, nu se va intampla nimic concludent din moment ce copilul nu vrea sa mearga cu tatal lui.
Copilul este vinovat si nu dvs...deoarece nu puteti arunca pe usa afara copilul...si sa zavorati usa...
Cititi ce prevede c.p.c. referitor la problema dvs.
SECŢIUNEA a 2-a
Executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori
ART. 909
Domeniu de aplicare
(1) Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile şi în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuinţei minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ţine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum şi alte măsuri prevăzute de lege.
(2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării împreună cu o somaţie în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.
(3) Dacă debitorul nu se va conforma somaţiei executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instanţa de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 905.
ART. 910
Reguli speciale de executare
(1) Dacă în termen de o lună de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2) debitorul nu execută obligaţia sa, executorul judecătoresc va proceda la executarea silită.
(2) Executarea se va efectua în prezenţa unui reprezentant al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi, când acesta apreciază că este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezenţa psihologului nu este necesară dacă reprezentantul direcţiei are această calificare.
(3) La solicitarea executorului judecătoresc, agenţii forţei publice sunt obligaţi să îşi dea concursul la executare, în condiţiile legii.
(4) Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.
ART. 911
Opunerea la executare
(1) Dacă debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia, penalitatea stabilită de instanţă potrivit art. 905 va curge până la momentul executării, dar nu mai mult de 3 luni de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2).
(2) În cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia în termenul prevăzut la alin. (1), precum şi atunci când debitorul este de rea-credinţă şi ascunde minorul, executorul judecătoresc va consemna acest fapt şi va sesiza de îndată parchetul de pe lângă instanţa de executare în vederea începerii urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a hotărârii judecătoreşti.
ART. 912
Refuzul minorului
(1) Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(2) Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910. (5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi, dispoziţiile art. 905 alin. (2) şi (4) - (6) fiind aplicabile în mod corespunzător.
ART. 913
Procesul-verbal de constatare
Executorul judecătoresc va încheia un proces-verbal în care va constata modul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute la art. 909 alin. (1), dispoziţiile art. 889 fiind aplicabile în mod corespunzător.
ART. 905
Aplicarea de penalităţi
(1) Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalităţi, de către instanţa de executare. (2) Când obligaţia nu este evaluabilă în bani, instanţa sesizată de creditor îl poate obliga pe debitor, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, să plătească în favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.
(3) Atunci când obligaţia are un obiect evaluabil în bani, penalitatea prevăzută la alin. (2) poate fi stabilită de instanţă între 0,1% şi 1% pe zi de întârziere, procentaj calculat din valoarea obiectului obligaţiei. (4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalităţii debitorul nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu, prin încheiere definitivă, dată cu citarea părţilor.
(5) Penalitatea va putea fi înlăturată ori redusă, pe calea contestaţiei la executare, dacă debitorul execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi dovedeşte existenţa unor motive temeinice care au justificat întârzierea executării. (6) Încheierea dată în condiţiile alin. (4) este executorie.
Multumesc pentru raspuns.
Am mai multe nelamuriri:
1. Ce reprezinta aceasta petitie la politie, agentul asigurandu-ma ca nu este vorba de plangere. De cate ori cineva face o petitie, eu fiind partea reclamata, trebuie sa merg sa dau declaratii?
2. Nu m-am opus programului de vizita, tatal a negociat 1/2 ora cu copilul, care din "Nu vreau" a ajuns in criza de plans.
3. Am citit prevederile legale. Tatal copilului a declarat ca nu are venituri, in consecinta plateste pensia alimentara minima.
In plus, vine la programul cerut de el de 2-3 ori/an, copilul nu-l cunoaste.
Din legea citata, partea ingrosata, am dedus urmatoarele:
-copilul indaratnic va face consiliere psihologica, e OK. Psihologii vor intocmi un raport-OK
Eu am pana acum 3 rapoarte psihologice in care se specifica suferinta copilului in urma traumatismului psihic, anxietatea. S-a recomandat evitarea conflictelor, dar tatal continua cu procesele si reclamatiile, copilul e profund afectat. Daca in noul raport se dovedeste afectarea psihica a copilului, cu ce este vinovata mama?
-tatal avand datorii la banci si fara venituri, ce il opreste sa tracaseze in continuare copilul, ca sa beneficieze de acea amenda? Din ce sa plateasca mama acea amenda?
Vorbesc de un tata care a deschis 14 procese intr-un an si a depus 10 reclamatii la autoritati in acelasi an, prin fax, email, fiindca nu traieste in tara, dar procesele si inspectiile sunt aici si afecteaza doar mama si copilul.
Din cele scrise mai sus, rezulta ca trebuie bagat copilul in sac de forta si predat parintelui vizitator.
Oare cum se numeste dragostea cu forta?
P.S. Medicii de psihiatrie infantila si psihologii recomanda evitarea starilor conflictuale si apropierea treptata a parintelui de minor.
Considerati ca procedeul NCPC este generator de diminuare a starilor conflictuale? Prezenta periodica a executorului, a Politiei, a autoritatilor, sunt benefice psihicului copilului?
Amenda in favoarea creditorului obligatiei este constitutionala? Nu este oare imbogatire fara justa cauza?
Va dati seama ce ineptii contine aceasta lege?
Daca o mama alienatoare dispune de suma legalizata sub forma de amenda, credeti ca ajunge sa fie executata silit? Asa, cinstit vorbind...
Cat despre amaratele care lucreaza in schimburi pentru salariul minim, de unde sa dea ele minim 3000 lei/luna? Si cui? Celui care beat fiind, si-a batut copilul cu furtunul si bietul de el, nu mai vrea reluarea bataii?