Buna ziua
Sunt divortat prin sentinta judecatoreasca in sept 2011 si in ian2013 tot prin sent judecatoreasca definitiva am primit program de vizita pt fetita mea ,minora in varsta de 7 ani in prezent(in nov 2014 implineste 7 ani ).Nu pot sa mi vad fetita sub nici o forma. Am incercat pe cale amiabila sa ma nteleg asupra acestui program cu fosta sotie dar de fiecare data cand am vrut sa mi vad fetita nu am reusit pe motiv ca nu vrea fata.Am apelat si la D.G.P.S.C Timis si cu o reprezentanta de la acest for am fost si mi - am asteptat fata dupa orele de scoala in timpul progr meu de vizita. Acolo era si mama fetei,care a fost foarte revoltata de prezenta acelei d ne psiholog de consiliere.D.na psiholog a incercat sa o cheme la sedintele de mediere si consiliere dar fosta sotie -s-a prezentat la o sg sedinta cu fetita,ulterior a fost de acord sa insoteasca fetita cand o iau cu mine in timpul progr de vizita,cu conditia sa mergem in locatia care ea o alege.A m acceptat,dar acolo cand am incercat sa vb cu fetita se interpunea ea mereu,astfel incat nu am reusit sa vb nici 2 propozitii cu fata mea.Ea m-a sicanat mereu can voiam sa vb cu fata mea si mi am pierdut cumpatul,plecand de acolo ca sa nu ne certam in fata copilului,certuri care tot ea le isca mereu in fata fetitei si inainte de divort.fosta sotie m A DAT IN JUDECATA CA A MI IA AUTORITATEA PARINTEASCA DAR INSTANTA A HOTARAT CA AMANDOI AVEM AUTORITATE PARINTEASCA ASUPRA COPILULUI. Acum .la o luna dupa incident, ea m-a dat iar in judecata tot ca sa mi ia autoritatea parinteasca si ca sa ,mi rupa din programul de vizita.V a rog frumos ajutati .ma sa pot sa mi vad legal fata si daca exista vreo modalitate legala care sa o oblige pre mama sa respecte hotatrarea judecatoreasca a programului de vizita,precum si daca o poate amenda pentru neresectarea lui.Multumesc
Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă
Art. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel
Art. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia
Tinand cont de faptul ca practic,in situatia dvs.nu poate exista intelegere pe cale amiabila cu mama copilului dvs., ar fi bine daca ati apela la ajutorul unui avocat.
Mergeti la un executor judecatoresc si puneti in executare acel program actual de vizitare minor.
Art. 909 NCPC
Domeniu de aplicare
(1) Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile şi în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuinţei minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ţine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum şi alte măsuri prevăzute de lege.
(2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării împreună cu o somaţie în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.
(3) Dacă debitorul nu se va conforma somaţiei executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instanţa de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 905.
Art. 910
Reguli speciale de executare
(1) Dacă în termen de o lună de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2) debitorul nu execută obligaţia sa, executorul judecătoresc va proceda la executarea silită.
(2) Executarea se va efectua în prezenţa unui reprezentant al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi, când acesta apreciază că este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezenţa psihologului nu este necesară dacă reprezentantul direcţiei are această calificare.
(3) La solicitarea executorului judecătoresc, agenţii forţei publice sunt obligaţi să îşi dea concursul la executare, în condiţiile legii.
(4) Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.
Art. 911
Opunerea la executare
(1) Dacă debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia, penalitatea stabilită de instanţă potrivit art. 905 va curge până la momentul executării, dar nu mai mult de 3 luni de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2).
(2) În cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia în termenul prevăzut la alin. (1), precum şi atunci când debitorul este de rea-credinţă şi ascunde minorul, executorul judecătoresc va consemna acest fapt şi va sesiza de îndată parchetul de pe lângă instanţa de executare în vederea începerii urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a hotărârii judecătoreşti.
Art. 912
Refuzul minorului
(1) Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(2) Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910.
(5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi, dispoziţiile art. 905 alin. (2) şi (4)–(6) fiind aplicabile în mod corespunzător.
Art. 913
Procesul-verbal de constatare
Executorul judecătoresc va încheia un proces-verbal în care va constata modul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute la art. 909 alin. (1), dispoziţiile art. 889 fiind aplicabile în mod corespunzător.
Daca mama se opune executarii, ii puteti face si plangere penala.
Nu v-ati plans de toate astea cand ati avut proces ? Nu exista si un raport a; DGASPC la dosar precum ca mama se opune vizitei ?
Aţi primit un răspuns amplu, cu articolele de lege aplicabile în situaţia dvs.
Evident, sunt măsuri punitive drastice, art.912 alin (5) arată că, dacă fata se opune şi după consiliere, şi după executarea silită, se aplică art. 905, ceea ce înseamnă penalizarea mamei cu 100 - 1000 lei/zi întârziere în favoarea dvs., deci la penalizarea minimă de 100 lei/zi, în 30 zile sunteţi beneficiarul a 3000 lei :)
Dar să nu vă aşteptaţi ca după toate aceste demersuri, absolut legale, să câştigaţi brusc sufletul fetiţei şi dorinţa ei de a se bucura de prezenţa dvs.
Apelați neapărat la executor și cereți punerea în executare a hotărârii existente dar și în acțiunea actuala nu uitați sa faceți întâmpinare și eventual cerere reconventionala prin care sa extindeți și sa clarificați modalitatea de vedere cu minora