avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... conventie notariala investita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

conventie notariala investita

buna ziua. prin divortul incheiat in fata notarului prin acordul ambelor parti si stabilirea conditiilor de crestere a copilului sa incheiat o conventie notariala in care se stipula domiciliul,pensia de intretinere si programul de vizitare al copilului de catre parinti. Aceasta conventie a fost investita in forma ecxecutorie ,dar una dintre parti nu respecta programul de vizita ne permitand ca copilul sa fie vizitat. va rog a-mi comunica ce pot face in aceste conditi. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:23, 20 Ianuarie 2016
Mergeti cu executorul judecatoresc ca sa va exercitati dreptul.
Primul pas constă alegerea unui executor si demararea procedurii care consta în trimiterea somației către debitor. Astfel, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării, împreună cu o somaţie în care îi va comunica acestuia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării minorului de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu (art. 909 alin. 2 NCPC). În cazul în care debitorul nu se conformează somației și nu execută obligația într-un termen de 10 zile de la primirea somației, executorul, la cererea creditorului, va sesiza instanța de executare care va putea dispune, printr-o încheiere definitivă, aplicarea unor penalități de la 100 la 1.000 de lei, stabilite pe zi de întârziere.

Al doilea pas în derularea procedurii corespunde executării silite propriu-zise. Dacă debitorul refuză în continuare să execute, la expirarea unui termen de o lună de la comunicarea încheierii instanței prin care a fost obligat la plata penalităților se va proceda la executare silită care se va efectua numai în prezența unui reprezentant al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi, dacă se consideră necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. O regulă importantă este prevăzută de art. 910 alin. 4 NCPC stabilindu-se că nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.

În situația în care minorul refuză în mod categoric să-l părăsească pe debitor sau manifestă aversiune față de creditor, executorul va întocmi un proces-verbal care va fi comunicat părților și reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, fără a ridica minorul de la părintele debitor al obligației. Acesta din urmă va sesiza, potrivit art. 912 alin. 2 NCPC, instanța competentă de la locul unde se află minorul pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. La finalul programului va fi întocmit, de către psihologul numit de instanță, un raport care se va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
MULTUMESC din suflet pentru raspunsuri, dar din pacate ecsista un dar, la instanta de judecata a-m cerut investirea conventiei in forma executorie fapt pentru care a fost investita dar executorul nu a vrut sa execute programul paternal pe motiv ca conventia nu a fost investita decat partial in speta doar plata pensiei alimentare, incalcandumise acest drept, a-m facut plangere penala la politia de domiciliu a copilului meu, raspunsul find ca conventia nu e legala in opinia dansilor nu e recunoscuta in codul penal, Executorul judecatoresc mi-a recomandat o noua actiune in instanta pentru OBLIGATIA DE A FACE.
Astept raspunsul dumneavoastra
cu stima si respect va doresc o zi buna
Nu prea pricep cum e cu investireea partiala. Probabil trebuie vazut actul.

Insa conform art.909 Cpc - Domeniu de aplicare
(1) Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile şi în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuinţei minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ţine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum şi alte măsuri prevăzute de lege.

Iar conform art.638 Cpc referitor la Alte titluri executorii

(1) Sunt, de asemenea, titluri executorii şi pot fi puse în executare silită:

1. încheierile şi procesele-verbale întocmite de executorii judecătoreşti care, potrivit legii, constituie titluri executorii;

2. înscrisurile autentice;

Ca de obicei, e vorba probabil de interpretarea legii. Eu una nu vad utilitatea unei actiuni in justitie cand deja aveti un acord notarial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc - program vizitare minor OLIMPIUCLAUDIU OLIMPIUCLAUDIU Buna ziua, Am marea rugaminte de a ma ajuta cu un sfat in ceea ce se poate face in urmatoarea speta: Sunt tatal unui minor in varsta de 8 ani care tocmai a ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program de vizita minor ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Sunt divortat prin sentinta judecatoreasca in sept 2011 si in ian2013 tot prin sent judecatoreasca definitiva am primit program de vizita pt ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor executare silita progam de vizitare minor maraispas1 maraispas1 va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am o ordonanta presedentiala definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit domiciliul copilului la mine si ... (vezi toată discuția)