Am o ordonanta presedentiala definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit domiciliul copilului la mine si un program de vizitare in favoarea tatalui. Am castgat si la divort domiciliul copilului la mine, tatal insa a declarat apel.
Ca sa-si faca probe pentru apel, desi ii respect cu sfintenie programul de vizitare s-a dus la un executor judecatoresc afirmand ca nu il las sa-si exercite dreptul. Acesta a obtinut incuviintarea executarii silite ( am inteles ca este o formalitate) si , pe 20.05. 2013 am primit o Somatie prin care, in temeiul art 909 alin. 2 Noul cod de procedura civila sunt somata sa il las sa-si exercite dreptul altfel se va continua executarea .
Este clar un abuz doar ca sa bifeze un act de la executorul judecatoresti si sa se planga in apel ca sunt abuziva si nu il las sa isi vada copilul.
As vrea sa defiintez acesta somatie, avand in vedere ca este o exeutare silita total nejustificata .
Am inteles ca pot formula in 15 zile contestatie la executare, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:
1. Unde o introduc, la ce instanta.
2. In ce temei de drept ( adica ce a incalcat executorul)
3 Cat timbrez.
1.In primul rand, trebuie sa aveti martori ca in data de...cand a avut program nu s-a opus nimeni
2.Asigurati-va cu probe, in scris, ca il asteptati la programul de vizita- email in care ii cereti parerea cum sa-l imbracati sau ce vreti dvs.
3.Neaparat, luati legatura cu executorul judecatoresc, prin email, (deci neaparat in scris) in care sa cereti explicatii , de ce v-a somat din moment ce dvs. respectati programul de vizita si nu v-ati opus, are oare el martori? daca are, inseamna ca sunt martori mincinosi, scrieti-i ca si dvs. aveti martori care demonstreaza contrariul. Explicati-i ca nu veti plati cheltuieli cu executarea, din moment ce aceasta executare este doar o mimare, etc.
Luati-va camera de filmat, setati data si ora si filmati fiecare vizita.
Contestatia la executare o depuneti la instanta care a incuviintat executarea silita.
Aveti grija cu taxa de timbru, pe noi ne-a taxat cu 194 lei, desi executarea programului de vizita nu este estimabila valoric, normal ar fi 10 lei taxa de timbru.
Executorul nu a incalcat nici o lege, pur si simplu a actionat la cererea clientului, care a declarat ca este impiedicat sa-si vada copilul.
Eu va sugerez ca urgent sa-i trimiteti un email tatalui minorului, in care sa-l interogati de ce a fost nevoie de executare silita, din moment ce nu l-ati impiedicat niciodata sa vada copilul, intrebati- daca vrea o relatie cu copilul sau doar isi aduna dovezi, daca considera ca scandalul facut de dansul este benefic minorului, etc.
m-ar ajuta extrem de mult un temie juridic...ceva din Noul cod de procedura civila..sau macar din vechiul sa ma orientez....trebuie sa existe ceva ce a incalcat executorul , ca nu se poate executa silit ceva ce se excuta de buna voie. probe am o gramada, teama mea este sa nu mi se respinga ca nu stiu pe ce s-o intemeiez ca si contestatie la executare
pe urma , in cazul meu nu se invoca o anumita zi , ci ca in general sa repect programul de vizitare alfel imi pune penalitati.
Art. 905 si urmatoarele din Noul cod de procedura civila reglementeaza executarea silita a problemelor cu minorii.
Daca cititi, acolo se stipuleaza acel termen de 10 zile pentru conformare.
Eu am citit foarte mult, credeti-ma, chiar mi-am pus problema cum va proceda si al nostru cu hotararea pe care o are? Chiar si la Politie poate sa depuna plangere ca nu l-ati lasat sa vada copilul, daca merge cu martori care declara acelasi lucru.
De acum inainte, trebuie mereu sa va aparati, sa aveti dovezi pentru a-l combate.
La executor, cu siguranta, a mers cu hotararea , acela nu are voie sa-l refuze.
De aceea v-am spus: scrieti-i mail executorului, demonstrati-i ca a fost inselat, e o dovada in plus in instanta.
Martonze, va rog fierbinte, dati-mi si mie articolul unde se precizeaza in Noul cod civil cele 10 zile pentru conformare, in urma somatiei. Nu reusesc sa gasesc. Multumesc mult.
CAPITOLUL IV NCPC
Executarea silită a altor obligaţii de a face sau a obligaţiilor de a nu face
SECŢIUNEA a 2-a
Executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori
Art. 909
Domeniu de aplicare
(1) Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile şi în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuinţei minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ţine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum şi alte măsuri prevăzute de lege.
(2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării împreună cu o somaţie în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.
(3) Dacă debitorul nu se va conforma somaţiei executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instanţa de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 905.
Art. 905
Aplicarea de penalităţi
(1) Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării debitorul nu execută obligaţia de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalităţi, de către instanţa de executare.
(2) Când obligaţia nu este evaluabilă în bani, instanţa sesizată de creditor îl poate obliga pe debitor, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, să plătească în favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.
(3) Atunci când obligaţia are un obiect evaluabil în bani, penalitatea prevăzută la alin. (2) poate fi stabilită de instanţă între 0,1% şi 1% pe zi de întârziere, procentaj calculat din valoarea obiectului obligaţiei.
(4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalităţii debitorul nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu, prin încheiere definitivă, dată cu citarea părţilor.
(5) Penalitatea va putea fi înlăturată ori redusă, pe calea contestaţiei la executare, dacă debitorul execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi dovedeşte existenţa unor motive temeinice care au justificat întârzierea executării.
(6) Încheierea dată în condiţiile alin. (4) este executorie.