avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Rezidenta in Romania pentru cetatean irakian
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Rezidenta in Romania pentru cetatean irakian

Buna Ziua
Ma aflu in Iordania unde urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean Irakian cu rezidenta in Iordania, apoi intentionam sa venim in Bucuresti pentru a-i depune actele pentru rezidenta pe teritoriul Romaniei. I
mi puteti spune unde trebuie sa merg, ce acte imi trebuiesc, avem nevoie de avocat si cate zile sunt necesare din momentul depunerii actelor pana la ridicarea rezidentei? Specific faptul ca detin in proprietate doua apartamente in Bucuresti cu care banuiesc ca se poate dovedi ca avem unde sa locuim, daca este nevoie. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Cu Drag
Nelly
Cel mai recent răspuns: Nelly1980 , utilizator 13:22, 13 August 2013
Detalii gasiti aici: [ link extern ]


Primul pas pentru a va stabili domiciliul in Romania este obtinerea dreptului de sedere pe termen lung. In acest sens trebuie sa depuneti urmatoarele documente:
- cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
- dovada asigurarii sociale de sanatate;
- dovada mijloacelor de intretinere (sunt exceptati membrii de familie ai cetatenilor romani);
- certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatile romane;
- documente de stare civila (daca este cazul);
-taxe.

Puteti solicita acordarea dreptului de sedere pe termen lung pentru minori doar daca ati primit dumneavoastra acest drept.
-cerere ;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
- certificatul de nastere tradus si supralegalizat/apostilat (in functie de statul emitent al documentului);
- consimtamantul in forma autentica al parintelui care nu are drept de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei;
- taxe.

Cererile pentru acordarea dreptului de sedere pe termen lung vor fi solutionate in maximum 6 luni, iar pentru motive obiective acest termen se poate prelungi cu inca 3 luni, cu instiintarea solicitantului. Veti primi raspunsul in scris, in 15 zile lucratoare de la solutionarea cererii.

Daca raspunsul este pozitiv, in 30 de zile de la primirea comunicarii, trebuie sa depuneti documentele necesare eliberarii permisului de sedere pe termen lung la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari unde a fost inregistrata cererea.

Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung, precum si motivele care au stat la baza acestuia se comunica, in scris, solicitantului, in termen de 15 zile lucratoare de la solutionarea cererii. Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung poate fi atacat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti. Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung nu produce efecte juridice asupra dreptului de sedere al titularului cererii.

Documentele necesare eliberarii permisului de sedere pe termen lung:
-cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;
- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);
-taxe.
Eu sunt romanca, cu domiciliul in Bucuresti, oare de ce dureaza atat de mult ( o luna si ceva?) pentru a-i face rezidenta sotului meu? Spun asta pentru ca noi nu avem atata timp la dispozitie pentru a astepta in tara. Oare exista si variante mai rapide?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean non ue ms_0109 ms_0109 Un cetatean turc vrea sa infiinteze o companie in Ro si sa obtina permis de sedere permanenta.Cum procedeaza;acte necesare pentru infiinarea companiei ,acte ... (vezi toată discuția)
Adresa oficiala cetatean strain gabriela_marc gabriela_marc Ce conditii trebuie sa indeplineasca un cetatean strain UE pentru a avea adresa oficiala in Romania ( temporar sau permanent)? (vezi toată discuția)
Persoana din belarus....... unikul21 unikul21 ce acte sunt necesare pentru o persoana din belarus sa poata sta la noi in tara fara probleme pe o perioada nedeterminata? (vezi toată discuția)