avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intoarcere cu 4 copii in tara, frica de a nu pierde ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intoarcere cu 4 copii in tara, frica de a nu pierde copiii, dorinta divort

Buna ziua,
am si eu o intrebare mare mare de tot!!!
am o prietena care a venit din Serbia cu copii, in vizita la mama ei ,d ar care nu vrea sa se mai intoarca la sot deoarece e un om foarte violent, cartofor, care nu are un job si care nu doreste copii decat ptr banii pe care-i primeste de pe urma lor( acesti bani fiind venitul principal in casa lor)
el si-a dat acordul sa vina prietena mea cu copii in Romania , a dat la politie o declaratie ( asa e la ei- la noi la notariat) in care e de acord ca prietena mea sa aduca copii si nu are trecut niciun termen de intoarcere( cei de la Politia de acolo nu au vrut sa-i puna termen ptr ca stiau ce fel de poama este respectivul si ca sa nu aiba probleme prietena mea daca ar intarzia macar o zi, au lasat fara termen de intoarcere) deci legal are dreptul sa stea aici cat vrea, nu?
2 dintre copii au cetatenie sarba/romana, la ceilati 2 mici acum umbla sa le scoata si certificate romanesti. prietena mea nu a reusit sa-si ia cetatenie sarba cu toate ca traieste acolo de 23 de ani( ea este cetatean roman care sta cu viza acolo), sunt casatoriti legal.
ce trebuie sa faca sa nu aiba probleme cu respectivul, ca deaja o ameninta cu Politia ca ii face reclamatie ca a rapit copii, ca vine si ca ia copii, ca ii v-a face rau....etc.
prietena mea vrea sa divorteze si sa ramana in Romania, deaja alearga sa le face certificate la cei doi mici si romanesti , a vb la scoala , la inspectorat, nu mai vrea sa plece.
mentionez ca a mai fost maritata si a pierdut alti 2 copii pe motivul ca nu e cetatean sarb si ca nu are niciun drept acolo, cu toate ca muncea la vremea aceea, dar nu avea casa acolo pe numele ei. acum nu vrea sa pateasca la fel cu ceilalti copii din cea de a2a casatorie.
ce trebuie sa faca, unde sa se adreseze?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: altapila , utilizator 07:48, 16 August 2013
Este foarte incurcata situatia,rezultata din necunoasterea legislatiei in acest mariaj.Nu sunt de specialitate,pentru a te apara trebuie sa intuiesti reactia adversarului si sa ataci cu armele acestuia.In primul rand trebuie sa stranga dovezi impotriva sotului:comportamentul sotului fata de ea si copii(sa caute in legea sarbeasca ce fapte il face pe sot sa decada din drepturi parintesti,ce situatie materiala are sa-i intretina,ce educatie poate sa le ofere).Sa mearga imediat ,aici in tara si sa ceara ajutorul unui ONG pentru protectia copiilor si a ei ,invocand abuzul tatalui de a trai de pe urma alocatiilor copiilor,dar mai ales ca nefiind cetatean sarb,autoritatile sarbesti nu-i acorda protectie,etc.Trebuie neaparat consultarea unui avocat,angajat de ONG pentru ca ea nu va putea sa suporte costurile unui stfel de proces.Cred ca asociatia"TATA" poate face asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort anagarofita anagarofita #-o Am si eu o problema foarte dificila.IN 1999m-am casatorit in serbia cu un cetatean sirb.am convetuit cu dinsul 8 luni de zile fara sa fi facut buletin s-au ... (vezi toată discuția)
Sunt in dilema cristinagrig cristinagrig Sunt in dilema.Am introdus cererea de divort ptr ca nu mai suport comportamentul sotului.Desi eram casatoriti,am fost mai mult despartiti si in ultimul an a ... (vezi toată discuția)
Casatorie Mihaelap28 Mihaelap28 Buna ziua,cu o intrebare va deranjez,nepoata mea are dubla cetățenie română_sârbă,provine din o romanca si un sarb ,are pașaport romanesc dar ar vrea si ... (vezi toată discuția)