avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doresc un ajutor cu privire la infiintarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doresc un ajutor cu privire la infiintarea asociatiilor de proprietari

Buna ziua,
Mai multi proprietari am decis sa ne retragem din asociatia de proprietari ( care este formata din 49 scari cu 4 etaje) si vrem sa infiintam o asociatie mai mica
Am citit legea si incerc sa ma ghidez dupa ea,si totodata sa o respect
Primul pas ,am inceput cu acordul proprietarilor de pe scara (50% +1) dupa care adunarea generala si personalitate juridica
Cand se fac listele de plata, unde se regasec cheltuielile cu salariile(la cheltuieli administrative sau la cota parte indiviza? )Aceste cheltuieli se impart pe nr de persoane sau pe apartament
Va multumesc
Ca sa va lamuriti, aici pe forum, exista sectiunea "Asociatii de proprietari/locatari", unde veti gasi o serie de probleme discutate si....trebuie sa cititi Legea 230/2007de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, precum si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a acestei legi.

Raspund specific la intrebarea dv.:
- cheltuielile salariale sunt cuprinse in rubrica "pe cota-parte indiviza", acolo unde se regasesc si cheltuielile administrative, repartizate pe acelasi criteriu.
Buna seara,
Intentionez sa infiintez o asociatie de propreitari ,mai precis sa ne retragem de la o asociatie de proprietri care este compusa din 60 scari de bloc,
Asociatia nou infintata se va compune din max 5 scari de bloc( cu 19 apartamente) si as dori sa-mi fac sediu acasa in apartamentul meu
Intrebarea mea este care sunt dotarile necesare (casa de bani grilaj etc}
trebuie sa depun o garantie la banca ? ce suma?In calitate de presedinte pot sa am si alte atributii (cumul de functii)
Conform legii 230/2007 acordul de asociere este de 50% +1 (eu am obtinut cate 11 si chiar 12 semnaturi pe oscara de bloc in conditiile in care sunt apartamente nelocuibile, proprietari sun plecati in strainatate sau la sate)
Va multumesc
Niculina Popa
Aici gasiti un ghid:
www.avocatnet.ro/content/con...

Specific la intrebarea dv.:
- ca presedinte de asociatie nu aveti treaba cu niciun ban, deci nici sediu de asociatie in apartament, nici incasari.
Cu incasarile se va ocupa administratorul.
Asociatia nu este chiar mica la aproape 100 de apartamente, asa incat e cazul sa va hotarati la una din scari sa faceti o incapere micuta unde administratorul sa-si poata desfasura un minim de activitate, in special incasarile si....unde sa puteti desfasura si sedintele de comitet.

Garantia la banca se depune de catre administrator (nu de presedinte), daca proprietarii isi doresc asta si daca, mai ales, gasiti un administrator care sa fie dispus sa-si blocheze o suma asa mare de bani fara sa mai poata avea acces la ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
elga50, moderator
niculinapopa a scris:
Intentionez sa infiintez o asociatie de propreitari ,mai precis sa ne retragem de la o asociatie de proprietri care este compusa din 60 scari de bloc..

Convocati proprietarii celor 5 scari ce vor constitui noua asociatie in adunarea generala precizand la ordinea de zi desprinderea din actuala asociatie si infiintarea unei asociatii numai pe aceste scari.
La adunarea generala anuntata cu cel putin 10 zile inainte, trebuie sa se prezinte cel putin 50%+1 dintre proprietarii fiecarei scari. Daca nu aveti aceasta prezenta, reconvocati adunarea generala dupa cel putin 5 zile de la prima adunare. Daca nici la a doua nu se prezinta jumatate plus unul convocati pentru a treia oara adunarea generala dupa alte cel putin 5 zile de la a doua.
La aceasta a treia adunare generala se considera ca adunarea este statutara daca cel putin jumatate plus unul si-au exprimat acordul in scris pe tabele, conform legii cu datele personale...
La adunarea generala prezentati acordul de asociere si statutul asociatiei, documente pregatite inainte in proiect. Proprietarii isi vor spune parerea, vor dezbate si vor aproba forma finala a acordului si a statutului asociatiei. Alegeti comitetul executiv, presedintele, comisia de cenzori. Stabiliti sediul asociatiei si modalitatea de repartizarea a cheltuielilor...
Cititi, pentru a va edifica mai bine HG 1588/2007, cel putin primele articole si apoi reveniti cu intrebari.
Practic ceea ce hotarati in adunarea generala trebuie sa mentionati intr-un proces verbal intocmit in doua exemplare originale.
Trebuie sa aveti copii ale actelor de proprietate a cel putin 50%+1 dintre proprietari.
Trebuie sa obtineti avizul furnizorilor de utilitati.
Mergeti la directia de finante locale, la biroul judecatorului delegat si o sa va dea o lista cu toate documentele pe care trebuie sa le prezentati in 3-4 dosare (unul cu originale si celelalte in copie).

In calitate de presedinte, ca si in calitate de membru in comitet, puteti temporar sa preluati atributiunile administratorului (administrare tehnica, contabilitate si casierie). Presedintele si orice membru al comitetului nu pot fi in acelasi timp si cenzor, atat ei cat si rudele lor pana la gradul IV.
Buna ziua, D-le Adriantot,
Am pregatit documentele pentru infiintarea unei asociatii de proprietari (desprinderea de o asociatie mai mare).
Am facut o cerere pentru personalitate juridica si am anexat urmatoarele documente:
statutul asociatiei+ actul constitutiv
acord asociere+ tabel cu semnaturile pe fiecare scara de bloc > 60%
proces verbal al adunarii generale de constituire (convocata pentru a 3 oara)
dovada sediului contract vanzare cumparare (sediul in apartamentul meu)
Am mers la judecatorie si am fost condusa la d-na presedinte, dansa m-a trimis la un notar sau la un avocat ,a considerat ca dosarul este incomplet. Notarul m-a indrumat la un avocat pentru data certa , si mi-a cerut un onorariu
Eu am colaborat cu presedinta care a infiintat ultima asociatie in orasul nostru ( acum 12 ani) si nu a intampinat asemenea probleme
Este nevoie de data certa? de legalizarea documentelor la notar? sau dupa toate copiile C.I semnatarilor documentelor din dosar?
Va multumesc anticipat
Niculina Popa

Alte discuții în legătură

Aderare alte scari de bloc.la o asociate nou infiintata niculinapopa niculinapopa Buna ziua, De curand am infiintat o noua asociatie de proprietari compusa din 7 scari de bloc(prin desprindere de la o asociatie mai mare) Dupa afisarea ... (vezi toată discuția)
Constituirea unei asociaþii de proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri nichiforov vasile nichiforov vasile Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au ... (vezi toată discuția)
Separare in asociatia de propietari caradis caradis Buna ziua.Ne confruntam la bloc cu urmatoarea situatie. Bloc cu 5 scari. Datorita nemultumirilor la adresa administratorului propietarii de la sc 2 vor sa se ... (vezi toată discuția)