Buna ziua. Va prezint urmatorul caz: am fost implicat intr-un eveniment rutier, datorat neatentiei si iresponsabilitatii unui sofer participant la trafic. Mai precis, vinovatul iresponsabil nu a oprit la STOP, in plus avand si viteza (50-60 km/ora estimativ) la intrarea in intersectie, pe timp de noapte. Nu au fost victime, nu a fost consum de alcool la nici una dintre partile implicate. A recunoscut fapta, masina relativ noua, fabricatie 2012 iulie, 19000 km la bord, fiind reparata pe RCA-ul lui. Intrebare: se pot solicita vinovatului despagubiri / daune pentru lipsa de folosinta a autoturismului proprietate personala pentru perioada cat este la reparat ? Subliniez, vinovatului si nu societatii de asigurare. Reparatia autoturismului subsemnatului prin societatea de asigurari este de aproximativ 21.000 de lei, conform deviz initial si suplimentar. Termenul de executie al reparatiei este aproximativ 12-14 zile lucratoare. Multumesc.
Puteti solicita chiar si societatii de asigurare daune pentru lipsa folosintei autovehiculului, dar numai in cazul in care autovehiculul il folositi pentru desfasurarea activitatii dvs., de exemplu (dar nu limitativ) pentru activitatea de transport autorizat de marfuri sau persoane. Nu pentru deplasarea la locul de munca si retur, deplasari la locurile de agrement, etc.
Raspunsul este gasit in normele CSA privind despagubirile dar numai in urmatoarele conditii:
"Art. 45. — Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care:
1. se formuleaza pretentii de despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunului avariat ori distrus, pentru partea respectiva de despagubire, cu exceptia lipsei de folosinta a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciata isi realizeaza obiectul de activitate si pentru care detine licenta si autorizare in acest sens, dar numai pentru timpul normat necesar efectuarii reparatiei pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despagubire aferenta lipsei de folosinta se determina luandu-se in calcul tarifele pentru transporturi de marfuri sau de persoane, practicate de pagubit la data producerii pagubei. Sarcina probei apartine pagubitului si se face cu inscrisuri doveditoare;"
Adica numai prin instanta, pe baza de probe, daca autoturismul nu era destinat activitatii comerciale.