avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident vatamare corporala

Buna ziua!

Am lovit un pieton aflat in zona unei treceri de pietoni. Ma aflam pe banda 2 si l-am vazut prea tarziu. Momentul impactului mi-l amintesc vag dar cand am oprit masina ( imediat) eram destul de departe de trecere. L-am atins destul de usor. Avea doar cateva rani pe fata. Intentiona sa plece, fiind foarte grabit, dar am insistat sa mergem la spital. Pe drum a venit cu propunerea sa ne intelegem si i-am spus ca da, dar sa ne asiguram ca e in regula mai intai. L-am dus la urgente si l-am asteptat afara. Un alt pieton aflat acolo a sunat la 112 si a anuntat ca am lovit pe cineva si am fugit. ( uitand sa mentioneze ca era si victima cu mine). Cat timp victima era inca in spital, am sunat si eu la 112 si am anuntat ca sunt la spital. A venit politia, s-a facut ITP, ni s-au luat declaratii atat mie cat si victimei, care a declarat ca se afla la 2m de trecere si nu are nicio pretentie de la mine. Masuratorile facute de politisiti ( in lipsa masinii) aratau tot ca accidentul ar fi fost la 2m de trecere. ( dupa urme, etc)
Peste noapte victima cred ca a fost sfatuita de cineva, pentru ca a doua zi mi-a pretins o suma mai mare de bani( pe care nu i-am avut), ca sa nu isi schimbe declaratia. Ulterior am aflat ca si solicitase sa ramana in spital peste noapte.
Mie mi s-a intocmit dosar pentru vatamare corporala usoara si parasirea locului accidentului si mi s-a dat o dovada fara drept de circulatie.
L-am intrebat pe politistul care instrumenteaza cazul, care mi-a zis ca intr-adevar s-a sucit victima, dar trebuie sa asteptam sa ii iasa certificatul medico-legal si apoi ma va chema pentru inca o declaratie.

Am doua intrebari:
1. Nu ar fi trebuit sa primesc drept de circulatie pana la finalizarea anchetei? ( cu prelungire, etc.)
2. Cum ar trebui sa procedez in ceea ce-l priveste pe cel accidentat?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
ContSters298718, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters298718 , utilizator 11:53, 17 August 2013
ART. 111*)
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau de tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art. 85 alin. (1) şi (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3) - (5) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care se reţine dovada înlocuitoare a permisului reţinut pentru o faptă săvârşită anterior, aflată în termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăşi pe cel al primei dovezi.
#CIN
*) 1. Conform art. 121 pct. 4 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), la articolul 111 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
#M16
"b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) şi la art. 339 alin. (3) şi (4) din Codul penal."
#CIN
2. Conform art. 121 pct. 5 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), la articolul 111, alineatele (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

Asteptati sa vedeti cate zile de ingrijiri medicale primeste victima.
Din descrierea dvs,in opinia mea nu trebuia retinuta si infractiunea prev. de art.89 din OUG 195/2002.
ART. 89*)
(1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului.
(4) Nu constituie infracţiunea de părăsire a locului accidentului fapta conducătorului autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară, dacă acesta anunţă de îndată poliţia şi după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.
(5) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului, dacă victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 3 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 89 se abrogă.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc!

Nici eu nu am inteles de ce au incadrat asa. Politistii mi-au spus ca ei asa trebuie sa incadreze, dar ca procurorul va constata circumstantele in care s-a produs parasirea si va dispune NUP.
Despre victima cred ca vrea sa scoata cat mai multi bani din acest accident. Imi pare foarte rau ca l-am lovit si nu stiu cum se stabilesc sumele care sa rascumpere ranile, dar am impresia ca vrea sa profite.
Daca nu se va constituie parte civila, este necesar sa angajez un avocat pentru dosarul facut de politisti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat romanr romanr Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Cand se da dovada retinere permis fara drept de circulatie? nfanurie nfanurie Am fost oprit in data de 29.07.2015 de un echipaj de politie si RAR. Agentul RAR a constatat (verificand cu mana) ca am joc la directie ( nu stiu daca este ... (vezi toată discuția)