Vecinul din fata locuintei mele are casa pusa chiar pe mejdina dintre noi. In urma cu cateva zile, a venit si mi-a spus ca vrea sa izoleze cu polistiren de 10 mm spatele casei si ca vrea sa intre pe la mine prin curte. Asta presupune: montat schela, adus materiale, oamenii care vor circula prin curte, in afara faptului ca-mi va lua 15 cm din curtea care si asa nu este prea mare, ba chiar 20-25 cm tinand cont de faptul ca dupa izolare vine si cu teava de alimentare cu gaze, tot pe la spatele casei. Vreau sa va spun ca am o curte mica , intre case fiind o dist. de 7-8 m, dar este f. curata, aranjata, gazon peste tot, flori, s.a. Daca-i refuz accesul ce se poate intampla? A 2-a problema: Vrea sa-si monteze un convector pt. caldura si vrea sa scoata teava de evacuare sau de tiraj cum s-o chema pe peretele ce da in curtea mea, chiar in dreptul bucatariei mele. Asa cum va spuneam distanta dintre case este mica (7-8m). Credeti ca este normal ca eu sa inhalez gazele scoase de acel convector, apoi florile mele nu vor avea de suferit? Iarna pe langa gazele evacuate mai scoate si niste abur. Nu se alege praful de ele cand afara sunt minus 15 grade, iar asupra lor trimiti cate un jet de abur. Cred ca asa ceva nu este posibi decat in filme (poate)l.
1-Referitor la hidroizolatia casei,dvs hotarari daca acordati sau nu dreptul sa patrunda in proprietatea dvs
Pentru a preintampina orice neclaritate,puteti solicita vecinului ,ca la finalizarea lucrarilor la proprietatea sa sa asigure aspectul zonei unde a fost instalata schela
2-Problema convectorului instalat in dreptul bucatariei dvs,trebuie atent analizata si solutionata,pentru ca intradevar atat gazele cat si aburii au un efect negativ asupra dezviltarii plantelor
Avand in vedere topografia constructiilor,puteti solicita vecinului sa execute instalarea convectorului de asa natura incat sa nu va cauzeze prejudicii dvs si bunurilor din proprietatea dvs
Va multumesc. In urma executarii izolatiei, pot solicita accesul spre gradina mea de zarzavat pe o poteca de 0,50 m, deja existenta, dar pe terenul lui? Putem incheia un act, fie el si de mana, ca e de acord sa trec, asta pt. a nu ma trezi intr-o zi ca mi se spune:" Atentie, PE AICI NU SE TRECE?"
Potrivit art. 622 noul cod civil sunteţi obligată a da drept de trecere vecinului, pentru efectuarea unor lucrări(cum ar fi efectuarea izolaţiei, dacă aceasta nu o poate face pe terenul lui, din varii motive).Subliniez faptul că acest drept este doar cât timp durează lucrările. Dacă nu-l daţi, poate să-l obţină prin instanţă.
Dreptul de trecere la grădina de zarzavat îl puteţi obţine, solicitând în scris, pentru a fi sigur, de la vecin.
Problema ţevii de la convector este deasemeni reglementată în codul civil prin stabilirea distanţei minime a lucrărilor-art. 610 cod civil-şi se are în considerare executarea acesteia din pct. de vedere tehnic-înălţime, tiraj în condiţii de presiune normală şi folosire corectă
@liamic43. De acord cu art. 622, privind accesul pt efectuarea reparatiilor,..., dar faptul ca mie mi se diminueaza latimea curtii (care si asa nu este mare) cu 0,25 m,nu conteaza? Cei 0,25 m (poate unii or sa spuna ca sunt absurd), care de fapt nu sunt multi,dar daca ma vor impiedica atunci cand este vorba de a intra cu un vehicul mai mare in curte. Asa cum am spus latimea este de 7-8 m, cu constructie cu tot.
Referitor la teava de evacuare a gazelor de la convector, art. 610 din CC, nu face referire la acest aspect(art. 610. Regulile speciale privind folosirea apelor)
Nu se pricepe nimeni sa-mi dea un raspuns privind diminuarea latimii cu 0,25 m,datorita izolatiei facute de vecin pe spatele casei care are peretele chiar pe mejdina?