avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eliberare conditionata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Eliberare conditionata

Buna seara,

As avea si eu o intrebare:
O persoana care ispaseste o pedeapsa de 3 ani in regim deschis ( arestat pe 11 aprilie 2012), poate fi eliberata conditionat in august 2013?
Metionez ca imediat dupa ce s-a terminat perioada de carantina, a muncit, pana la momentul actual acumuland in jur de 20 zile de libertate ( zilele care se dau in schimbul muncii prestate), a participat la diverse cursuri organizate in cadrul penitenciarului, nu are rapoarte, doar evidentieri ( cred ca asa se numesc).
Am citit art.59 din cp, dar nu prea am inteles: poate fi eliberat dupa ce executa doua treimi din durata pedepsei, sau trebuie sa execute cel putin jumatate din aceasta pedeapsa, si abia apoi se aplica aceste doua treimi?

Va multumesc anticipat!
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Ileana25 , utilizator 23:19, 18 August 2013
nu ma bag la restul ca-s obosit dar....stiam ca regimul deschis se aplica persoanelor condamante pana la 1 an...
nae2012 a scris:

nu ma bag la restul ca-s obosit dar....stiam ca regimul deschis se aplica persoanelor condamante pana la 1 an...

Nu stiu sa va spun asta, dar din luna iulie, regimul de detentie al sau este deschis!
Intr-adevar regimul deschis se aplica initial persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, dar regimul de detentie se poate schimba dupa executarea unei pătrimi din durata pedepsei cu închisoarea la cererea persoanei condamnate sau la sesizarea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Tinandu-se seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei.
patrascu razvan a scris:

Intr-adevar regimul deschis se aplica initial persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, dar regimul de detentie se poate schimba dupa executarea unei pătrimi din durata pedepsei cu închisoarea la cererea persoanei condamnate sau la sesizarea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Tinandu-se seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei.

Cu alte cuvinte, ar putea beneficia? Din cate stiu, un an de detentir inseamna 8 luni calendaristice, iar in acest caz, jumatate din pedeapsa este executata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anul de detentie stefana20 stefana20 Am si eu o intrebare stiti cumva daca exista vreo legea penala care sa echivaleze anul de detenti de la 8 luni la 6luni? si daca da care este aceea? Si daca ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 2 ani si 6 luni Asko Asko Buna ziua..as vrea sa stiu daca pentru o condamnare definitiva de 2 ani si 6 luni se poate face cerere de eliberare conditionata dupa 10 luni de detentie adica ... (vezi toată discuția)
Angajare detinut ancuta butnaru ancuta butnaru AM AUZIT CA PERSOANELE CONDAMNATE IN REGIM DE DETENTIE SEME-DESCHIS POT FI ANGAJATE DE S,C SI DE PERSOANE FIZICE .EU AM FIRMA CU MAI MULTI ANGAJATI DAR AM ... (vezi toată discuția)