avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recurs ordonanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recurs ordonanta

Buna ziua,
sunt in proces de divort.Am intentat proces de ordonanta presedentiala pentru stabilire domiciliu copil la mine, pensie alimentara pentru tata si program de vizitare pentru tata. Dupa 2 luni de mers prin tribunal a iesit si programul pentru tata.Un program care nu este deloc benefic pentru copil(fetita de 5 ani).Programul este:martea si joia de la 17-20, sambata de la 10 pana duminica de la ora 20 in weekendurile impare, doua saptamani in vacanta de vara si una in vacanta de iarna.In ordonanta nu esteprecizat nimic de weekendurile pare si tatal interpreteaza cum vrea el"pleaca in concediu in weekendurile pare" si apoi in weekendurile impare ma ameninta cu politia si martori ca este dreptulu lui legal.Fetita nu vrea deloc sa doarma la el.El nu intelege si o tine sa planga spunand ca nu il intereseaza ce isi doreste copilul.Acum ea nu merge la scoala si ma intreb mai tarziu cum isi va face ea temele daca sta atata timp pe drumuri.Am sanse la recurs sa mai reduc din acest program?Tatal a inceput sa isi manifeste dorinta de a petrece timp cu copilul dupa ce l-a parasit iubita.In luna ianuarie ne-a dat afara din casa pe mine si pe fetita doar cu hainele de pe noi.Restul hainelor ni le-am luat in prezenta politiei.Tot in ordonanta este precizat ca tatal poate petrece cu fetita de ziua ei de nastere in tara sau in strainatate.Nu este precizat nimic de genul un an cu mama un an cu tata, iar in conditiile astea eu nu o sa mai pot petrece niciodata cu copilul de ziua ei de nastere.Este totul atat de ambiuguu.Cum as putea face sa se clarifice lucrurile ? Cu acest barbar nu se poate discuta deloc.Programul pe care il are acum nu il respecta niciodata adica mereu intarzie si imi pune tot felul de conditii.M-am saturat de amenintarile lui.Eu ca mama nu am nici un drept? Nu o sa pot pleca in concediu niciodata?pentru ca martea si joia trebuie sa vada el copilul?Uneori la 11 seara imi da fetita la telefon, ma lasa sa o ascult cum plange ca vrea acasa...si apoi inchide? Ce pot face pentru acest copil sa nu mai sufere asa? Va multumesc.
Aceste vizite ar trebui sa se defasoare normal, sa nu va fortati copilul sa le accepte, dar nici sa nu indrumati copilul sa le respinga, sa ii explicati de ce vine tatal sa o vada. Ar trebui sa aveti si un martor la domiciliu atunci cand vine tatal. In acelasi timp trebuie mentinuta comunicarea si cu tatal, spre binele copilului.
In legatura cu partajul am sase sa obtin si eu ceva?Am amenajat impreuna casa unde am locuit:mobila,parchet aere conditionate,electronice ,o masina impreuna.El sustine ca sunt toate ale lui.Am fost casatoriti 7 ani.
Locuiesc singura cu copilul.Nu am pe cine sa chem in fiecare marti si joi de la 5 la 8 seara.Tatal refuza sa iasa la plimbare cu copil in parc sau la alte locuri de joaca din dorinta de a nu cheltui nimic.Eu ar trebui sa il invit la masa? la cafea?
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
gi-jane2, moderator
Dvs puteti face ceea ce doriti atata timp cat respectati ceea ce a dispus instanta, in asa fel incat sa-i fie bine copilului si tatal sa nu abuzeze. Nu va putem da noi pe forum indicatii de buna purtare si comportament civilizat.

In plus, in cazul partajului aveti dreptul teoretic la 1/2 din valoarea bunurilor dobandite sau a plus valorii aduse bunurilor sotului in timpul casatoriei. Asta presupune un dosar de partaj in instanta, cu taxa de timbru la valoare, cu expertize si cu 2-3 ani de procese.
Doamna, cand ati cerut program de vizitare sua cand a cerut domnul, dv. ati propus un program concret?
Ati aratat programul copilului de joaca, de somn, de gradinita?
Intre timp, copilul s-a mai dus la el? Ati solicitat o perioada de adaptare?
Ar cam fi trebuit o perioada intermediara de adaptare pentru copil
Ar fi buna o evaluare psihologica si poate consiliere si da, ar fi necesar acordul tatalui; nu scris.
Copilul de ce nu doreste sa stea la el peste noapte?
Daca ar fi mai bine pentru copil sa mearga in parc in acel interval orar, atunci dati-i dv. 10 lei copilului si-i spuneti sa-l roage pe tata cand vine sa mearga undeva ca are ea bani.
Astea nu sunt chestiuni legale, mai degraba psihologice si imi e dificil sa va invat cum sa procedati; important e sa nu inflamati lucrurile, sa nu vada copilul ca suferiti de suferinta lui. Stiu, e greu.
Cautati carti despre divort, discutati despre separarea parintilor, despre timpul petrecut cu dv., cu tatal, despre ce si-ar dori de la el, despre cum sa-i ceara cate ceva, sa mearga intr-un parc sau sa-i cante seara. Nu bani, nu la asta ma refer.
Poate tatal nu stie sa dea afectiune.
Poate un psiholog v-ar ajuta si pe dv. sa refaceti o relatie stricata intre copil si tatal lui.

Intre timp, legal, nu stiu ce atin facut in acea ordonanta si in recurs e dificil. Daca lucrurile sunt atat de rele, solicitati ajutorul Autoritatii tutelare si introduceti o ordonanta pentru a stabili o perioada de acomodare a copilului cu tatal sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp cu tatal biologic fyvie fyvie Buna ziua, Am divortat in 2009 de fostul sot cu care am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Copilul s-a nascut in mai 2007 inainte ca noi sa fim casatoriti. ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cand un copil minor nu doreste sa plece la celalat parinte? JulieC JulieC Tatal copilului are o ordonanta presedentiala cu drept de vizitare de doua ori pe saptamana. O pune in aplicare cand doreste o data la 2-3 luni. Fetita are 8 ... (vezi toată discuția)
Domiciliu minor Dayira Dayira Buna ziua, In luna ianuarie 2013 fosta sotie a parasit domiciliul conjugal si a luat-o si pe fetita noastra in varsta de 3 ani fara a ma anunta. In luna mai ... (vezi toată discuția)