avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil sub 3 ani in favoarea tatalui. Caz ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil sub 3 ani in favoarea tatalui. Caz amplu expus

Se da urmatorul caz:
-cel al unei familii cu fetita de aproape 2,3 ani, tatal cu loc de munca stabil, administrator si la o firma, castigand destul de bine lunar , plus dividende , mama cu ocupatie castigand 25% din cat catiga tatal lunar, fara niciun alt bun decat cele obtinute in timpul casniciei( bijuterii, telefon, etc) (toate datorita tatalui, el intretinand-o in timpul casniciei, existand facturi ptr toate);
-mama il inseala pe tata, pleaca in timp ce copilul este bolnav afara din tara si nu se intoarce chiar daca copilul sta 3 zile in spital;
-parintii au luat hotararea sa divorteze, dar niciunul dintre ei nu au facut inca demersurile necesare;
-parintii pleaca impreuna la parintii tatalui , unde copilul merge foarte des, iar mama se intoarce acasa pe motivul "sa faca curat" , dar iese in oras cu amantul , se imbata , etc
-in weekend, cand tatal e acasa impreuna cu mama mamei, mama lasa copilul cu tatal, neinteresandu-se de starea copilului decat seara;
-nu au existat niciodata cazuri de violenta intre parinti;
-ambii parinti au ingrijit copilul, inca de cand era mic, ambii facandu-i baita, mergand cu el la toaleta, imbracandu-l, dandu-i sa manance, mergand cu el in parc, la locul de joaca (din partea tatalui, atata timp cat s-a putut si i-a permis si serviciul, mama fiind cea care a stat acasa cu copilul, pana la varsta de 1an , dupa care copilul a avut bona de la 8:30 la 17:30, care face si curat in casa , spala , calca);
-rudele din partea mamei nu se afla in posibilitatea de a avea grija de copil cat timp mama ar fi la serviciu; parintii mamei sunt despartiti, mama mamei locuieste intr-o casa care este posibil sa fie a ei in proportie de 3/4 dupa incheierea unei rente viagere . ( are grija de soacra ei pana la moarte , urmand ca averea acesteia sa ii ramana ei. practic , trebuie sa moara batrana ca sa intre in posesia bunului, posesie partiala , restul fiind in posesia sotului ei, de care este divortata si cu care nu se intelege, omul fiind foarte agresiv)
-casa in care locuieste mama mamei are 2 camere , unde stau: fratele mamei , sotia si copilul, si mama mamei. 4 persoane , 2 camere.
- venituri : sotia fratelui , aprox 1000ron , fratele lucreaza fara forme legale prin afara , insa se intoarce tot timpul fara bani acasa , mama mamei , pensie 600 ron.
-rudele din partea tatalui (parinti, sora) au posibilitatea de a ingriji copilul cat timp tatal este la serviciu, ori doar in weekenduri, ba chiar copilul a fost lasat in grija lor ori de cate ori a fost nevoie); copilul are si bona pentru perioada din cursul saptamanii, bona platita de tata.
-familia locuieste intr-un apartament cu trei camere, propietate a tatalui dinaintea casatoriei, cu act de donatie;
-bunuri comune 2 HA teren arabil , valoare 20.000 ron.
-mobila , etectrocasnicele din casa , etc sunt cumparate de catre tata , detinand facturi ca dovada.
-singurul bun real al familiei mamei este o masina Tico, pe numele mamei ei, valoare maxim 1000 euro.
-mama nu detine bunuri, altele decat haine si bijuterii.

Toate dovezile asupra infidelitatii , cat si a faptului ca in timp de copilul era in spital mama era infidela si nepasatoare fata de copil sunt detinute in format foto-video , obtinute in mod legal, atat in tara cat si in afara tarii.
La fel , inregistrari telefonice agravante avute cu mama , sunt detinute de catre tata.

Despre a avea tatal pretentii financiare, nici nu putem discuta , insa daca judecatorul va dispune acet lucru ,tatal va accepta aceasta ,iar banii vor intra intr-un cont pe numele copilului, ce il va putea accesa la varsta de 20 de ani , cont deja constituit si alimentat in acest scop de catre tata dinaintea adulterului mamei.


Ce sanse are tatal sa obtina custodia copilului , atata timp cant tatal nu vrea sa o indeparteze pe mama de copil ci va garanta dreptul la vizita ori de cate ori va cere aceasta , chiar si zilnic, cunoscand faptul ca ambii parinti trebuie sa fie prezenti in viata copilului?

Daca mama pleaca cu copilul din domiciliul conjugal , fara stirea tatalui, in absenta lui si fara sa anunte unde se duce. Ce poate face tatal pentru a aduce copilul inapoi acasa? Este rapire? La cine ar trebui sa apeleze?

Va multumesc anticipat pentru timpul dvs.
Cele enumerate de dvs nu sunt neaparat suficiente pt a obtine o exercitare a autoritatii parintesti unice pt tata, sunt doar suficiente motive pt a se pronunta desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotiei, culpa exclusiva care nu o va decadea din drepturile sale de mama.

Ceea ce ar trebui sa se inteleaga este ca exercitarea autoritatii parintesti in comun presupune ca parintii sa ia impreuna deciziile majore din vata copilului si nu cele de zi cu zi, uzuale, acest lucru fiind si foarte greu de facut.

Tatal va avea sanse destul de mari sa obtina stabilirea locuintei la dansul, mama avand corelativ dreptul la un program de vizitare care sa permita mentinerea relatiilor firesti mama-copil.

In plus, daca mama ia copilul - atata timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca care sa ii stabileasca domiciliul si cat copilul se afla cu celalalt parinte al sau - mama nu risca nicio sanctiune, organele de politie nu se implica si nici cele de protectiie a copilului.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Luati-le pe rand, adica incepeti cu divortul. Tatal( inteleg ca el doreste niste raspunsuri, sau avocatul acestuia!). Cereti instantei custodia exclusiva a copilului, aratand ca nu va veti opune ca mama minorului sa ceara drept de vizitare,uramand ca mama sa propuna un program concret.
Acum, cu privire la garantia pe care v-o poate da unul sau altul, specialisti sau nu, dvs. veti urmari mesajele care vor fi postate si veti trage concluzii singur. Adicva, doriti sa auziti ceva in mod special sau doriti sa va informati temeinic inainte si sa va convingeti ca nimeni nu va poate garanta succesul 100%. Eu consider ca nu se poate da un verdict inainte de a prezenta cauza la judecator si dupa ce se vor administra toate probele, tatal se pare, are sanse mai mari, insa nu se stie cu ce arme va veni mama, si atunci se schimba intregul caz.

Desi dupa noul cod se insista pe custodia comuna si doar in cazuri speciale, se accepta custodie exclusiva, e bine ca actiunea sa fie formulata pe ceea ce ati scris in mesaj, cu precizarea ca va trebuie sa dovediti tot ce veti scrie in actiune. De asemenea,va trebui sa cereti si sa si obtineti de la instanta stabilirea domiciliului minorului la tata.
Acum, cu rapirea, cred ca e prea devreme sa discutam acest subiect, in conditiile in care nici macar nu s-a inceput divortul!! Nu de alta, dar nu as dori sa ma gandesc ca tatal e foarte preocupat sa pedepseasca pe mama, in primul rand, si mai apoi de ce viitor va avea copilul lor.:sorry:
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
Doinita Stingaciu, Avocat
Multumesc pentru raspunsuri.

@gerberga : nu urmaresc sub nici o forma sa decad mama din drepturi , nu sunt nebun , fata mea are nevoie de mama ei. Copilul trebuie sa ne vada impreuna, etc .
La fel , nu urmaresc sa ii fac vreun rau mamei. Si-a facut ea destul rau singura, intrucat cel mai aspru judecator va fi fata ei , cea care va deveni femeie.

@sdianaviolina : ok , sa inteleg ca cea mai buna cale este sa formulez o cerere avand ca obiect ordonanta presedintiala in care solicit incredintarea minorului cu stabilirea domiciliului la mine si separat o actiune de divort, nu ?
Ceea ce urmaresc eu este sa nu traumatizam copilul , urmaresc doar bunastarea si echilibrul sau psiho-emotional al copilului.

Evident ca cea mai clara, usoara si civilizata cale este cea a notariatului, insa nu stiu in ce masura mama va accepta aceasta cale. Sincer sa fiu, la momentul asta, nici nu imi pot da seama cat si daca ii pasa de fetita noastra.
Imi poate raspunde cineva , va rog frumos ?

As vrea sa stiu care este calea cea mai usoara pentru copil a nu muta copilul din casa(se poate citi si domiciliul conjugal) , gen fuga noaptea, sau pe ascuns, plansete , etc.
Repet, nu urmaresc sa chinui mama,nu am nici cea mai mica ura pentru ea....este om pana la urma, asta a fost alegerea ei. Anticipez insa,ca nu o intereseaza foarte tare daca chinuie copilul sau nu , si nu vreau sa las nici o portita sa fuga cu fetita cine stie pe unde, mai ales ca aceasta nu este intr-o stare de sanatate foarte buna.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
lionut, utilizator
Procesul referitor la custodie poate fi destul de echilibrat dar conteaza foarte mult in ce masura va lua in seama probele instanta de judecata.
Daca mama nu se intereseaza de copil va castiga tatal.

Alte discuții în legătură

Divort ... increditare minori ContSters142247 ContSters142247 buna ,as avea si eu niste intrebari am un prieten care trece prin divort ... avand 2 copii minori (fata 9 ani , baiat 13) sotia lui a plecat de acasa fara ... (vezi toată discuția)
Probleme de familie intre tineri victoria53 victoria53 Va rog daca cineva ma poate lamuri in anumite chestinuni legale.Doi tineri casatoriti care au un copil nu se inteleg de mult timp dar nu au divortat si stau in ... (vezi toată discuția)
Custodia daca tatăl e plecat Gaby1985 Gaby1985 Buna ziua,in legătură cu,custodia între soti in cazul divortului;tatăl e mereu plecat in strainatate,aprox o luna plecat,doua sapt acasa,si vrea custodia ... (vezi toată discuția)