Legea 263/2010
ART. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).*)
La acest moment cuantumul este 2223 lei
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
ART. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
ART. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
ART. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.
Termenul general de prescriptie este 3 ani.
H.G.257/2011
Art. 80
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
• cerere (anexa nr. 9);
• certificatul de deces, in original si in copie;
• actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
• acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
• certificatul de mostenitor (original si copie);
• copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Actele sunt prevazute in anexa 11 de mai jos:
ANEXA 11 la norme
CERERE
pentru acordarea ajutorului de deces
Se aprobă Înregistrată sub nr. ..................... din ...................
..................... Viza pentru controlul financiar preventiv
(semnătura)
Către Casa Teritorială/Sectorială de Pensii ....................
Subsemnatul(a) ....................................................., având codul numeric personal ....................................., domiciliat(ă) în ...................................., str. ............................. nr. ........., bl. ........., sc. ......., et. ....., ap. ........, judeţul (sectorul) ............, posesor(posesoare) al(a) buletinului/cărţii de identitate seria ....... nr. ....................., eliberat(ă) de ..................., în calitate de ..........................., vă rog ca, în baza dosarului de pensie nr. ................. şi a celorlalte acte, să aprobaţi plata ajutorului de deces pentru ................................................, având calitatea de pensionar/membru de familie, conform certificatului de deces nr. ........... din ............................, eliberat de Primăria .................................
Odată cu prezenta cerere depun şi următoarele acte:
a) certificat de deces - copie şi original;
b) act de identitate - copie şi original;
c) documente din care să rezulte că s-au suportat cheltuielile de înmormântare;
d) cupon de pensie;
e) adeverinţă de studii, după caz;
f) act medical emis/vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă în cazul copilului în vârstă de până la 16 ani, după caz.
În susţinerea cererii mele, declar pe propria răspundere şi sub sancţiunile prevăzute de Codul penal referitoare la falsul în înscrisuri oficiale că am suportat cheltuielile ocazionate de deces, că nu am încasat şi nu voi încasa ajutorul de deces de la nicio altă unitate.
Data ................ Semnătura ...........................