avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recunoasterea hotararii de divort emisa in SUA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recunoasterea hotararii de divort emisa in SUA

Buna ziua. In cazul in care casatoria a fost incheiata in SUA iar divortul a fost efectuat tot in SUA, mai e necesara parcurgerea procedurii de exequator pentru recunoasterea efectelor hotararii de divort pronuntata in strainatate sau opereaza recunoasterea de plin drept?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 11:00, 21 August 2013
Buna ziua,

Codul de procedura civila :
Art. 1094
Recunoaşterea de plin drept

Hotărârile străine sunt recunoscute de plin drept în România, dacă se referă la statutul personal al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi ori, în lipsă de recunoaştere, au fost pronunţate în baza legii determinate ca aplicabilă conform dreptului internaţional privat român, nu sunt contrarii ordinii publice de drept internaţional privat român şi a fost respectat dreptul la apărare

In cazul in care nu va incadrati, trebuie sa faceti o cerere de recunoastere.
Ultima modificare: Luni, 19 August 2013
ContSters214341, utilizator
1 fiind cetateni americani
2 fiind o hotarare pronuntata in SUA
3 fiind o hotarare privind statutul personal al acestora

sunt indeplinite toate conditiile, totusi cei de la serviciul de stare civila nu recunosc aplicabilitatea art. 1094...
Ce anume vreti sa se recunoasca? Doar faptul ca sunteti divortat?
recunoasterea si inregistrarea la oficiul de stare civila ca fiind o persoana divortata.
In acest caz nu aveti nevoie de actiune in Instanta. Cereti-le sa citeasca legea cu atentie si sa va dea un raspuns scris, ca sa puteti face atac pe cale administrativa, sau incercati o actiune in instanta si daca e respinsa ca si lipsita de interes le dati cu ea in cap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea divortului din sua in romania moni08 moni08 Am si eu nevoie de sfatul unui avocat, va rog. In 2 zile (Doamne ajuta!) o sa obtin divortul de sotul meu. Amandoi suntem cetateni romani dar locuim de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Custodie castigata in strainatate kokostark kokostark Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie. Sunt plecata din tara de 7 ani si am lucrat in toti acesti ani, fara intrerupere, avand ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort obtinut in strainatate danielakuhn77 danielakuhn77 buna ziua, Sper sa ma lamureasca cineva cu problema mea. Am fost casatorita in Africa de Sud si divortata tot acolo acu 2 ani de zile. Eu locuiesc in ... (vezi toată discuția)