avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Custodie castigata in strainatate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Custodie castigata in strainatate

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie. Sunt plecata din tara de 7 ani si am lucrat in toti acesti ani, fara intrerupere, avand acelasi loc de munca si un salariu peste media statului de rezidenta.
Am plecat impreuna cu fostul meu sot. Pana anul trecut, cand a intervenit separarea noastra de fapt, sotul meu nu a lucrat deloc, fiind intretinut de mine.
Acum 5 ani si jumatate s-a nascut fiul nostru, aici, in tara in care am acum rezidenta (tara membra UE). In prezent este inscris si la scoala, tot aici.
Divortul nostru a fost pronuntat si inscris aici anul acesta. Fostul meu sot s-a intors in tara inca de anul trecut, unde in continuare nu are un loc de munca si nici venituri proprii.
Am trimis acum in tara actele de divort, prin care statul de rezidenta imi recunoaste custodia copilului, pentru transcrierea acestora la Oficiul Starii Civile unde a avut loc casatoria.
As dori sa aflu de la dumneavoastra de unde si cum obtin hotararea definitiva si irevocabila de custodie in Ro, pe baza actului emis aici (stiu ca statul roman este obligat sa imi recunoasca aceasta custodie, pe baza acordurilor internationale)? Ce demersuri trebuie sa fac in acest sens dupa ce divortul va fi transcris la Starea Civila?
Va multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: kokostark , utilizator 11:52, 25 Mai 2014
Spuneti-ne in ce tara s-a pronuntat hotararea mai intai.

Pt a-si produce efectele pe teritoriul Romaniei o astfel de hotarare tb recunoscuta de autoritatile statului roman, asta insemnand a se parcurge procedura exequatorului.

Luxembourg. Ce inseamna exact procedura exequatorului? Ce pasi ar trebui sa urmez dupa transcrierea divortului la Starea Civila. Mentionez ca eu si fostul sot suntem de acord ca eu sa detin custodia exclusiva, data fiind situatia sa financiara si problemele legate de distanta (peste 2000 km). Prin hotararea de divort pronuntata aici, am fost de acord ca tatal minorului sa aiba maximul de drept de vizitare si nu am cerut pensie alimentara (aici este posibila aceasta optiune). Va multumesc anticipat pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul pronuntat in spania ana0006 ana0006 Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem ... (vezi toată discuția)
Divort intre cetateni straini camy41 camy41 As dori sa aflu cum poate divorta prietenul meu care este cetatean olandez cu rezidenta in Romania de sotia lui cetatean rus, daca ea locuieste in rusia de 7 ... (vezi toată discuția)
Hotarirea judecatoreasca data de alta tara e echivalenta in rominia? moraru camelia moraru camelia divortul a fost facut acolo unde s-a incheiat si casatoria(in afara ROMINIEI).detinind ambii dubla cetatenie,daca fac transcrierea la certificatul de divort in ... (vezi toată discuția)