avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Bună ziua,
Vă rog să-mi spuneţi cu ce articol trebuie să înceteze CIM când se desfiinţează posturile intro Companie pentru a beneficia de şomaj.
Dacă în anul 2004 am fost în somaj, acum la desfiiţarea postului mai pot beneficia?

Vă mulţumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:04, 24 August 2013
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

2. Adica poti cumula indemnizatia de somaj numai cu venituri din PFA, I.I. sau I.F. daca aceste venituri sunt mai mici de 500 lei lunar.

3. - Legea 250/2013 spune:

Art. V
In termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va modifica in mod corespunzator Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.149/2002.

- Legea 250/2013 a fost publicata in M.O 457/24.07.2013 deci ar mai fi putin pana pe 22.09.2013 cand ar trebui sa apara modificarile la Norme in care, cred eu, la "activitati autorizate potrivit legii" trebuie sa intre si astfel de contracte civile prin care se presteaza o munca retribuita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj tdanielionut tdanielionut o persoana care are dat un bun ( apartament) spre inchiriere cu toate formele legale incheiate la organul financiar, cu un venit lunar de 430 ron( care ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la ajutor de ºomaj? bobbyiobo bobbyiobo Din 6 octombrie mi-a fost tăiată pensia de boală. Pot primi ajutor de şomaj? În ce categorie socială mă încadrez? Vă mulţumesc, (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj krisztina krisztina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuiesc indeplinite pentru ca un angajat sa poata beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)