Problema care ne roade pe mine si pe parintii mei este urmatoare: tatal meu mai are din prima casatorie o fiica, care acum este stabilita in strainatate si care nu a mai tinut legatura cu noi deloc, neinteresand-o soarta tatalui meu. Parintii mei vor sa-mi lase apartamentul in care am locuit in toti acesti ani mie - din partea mamei nu sunt probleme insa din partea tatalui este problema legat de sora mea.
Ce putem face? Ne-am gandit la 3 variante:
1. Contract vanzare-cumparare intre parinti si mine cu pret real, martori la notariat (aici mentinonez ca nu avem cu sa facem dovada transferului bancar deoarece nu avem aceasta suma - aprox. 70.000 Eur). Din cate am inteles este mai bine ca intr-un astfel de contract sa nu fie introdusa nici o clauza (de intretinere de exemplu) pentru a nu putea fi considera donatie mascata.
2. Contract de intretinere intre mine si parinti. Aceasta metoda iarasi am inteles ca poate fi atacata de catre sora mea dupa moartea tatalui.
3. O matusa a venit cu o a treia propunere care sincer mi se pare cea mai plauzibila/sigura: Parintii mei sa divorteze iar la partaj tatal meu sa renunte la apartament in favoarea mamei - bineinteles ei vor trai impreuna in continuare, eventual se vor recasatori daca este cazul. Aceasta varianta este si mai ieftina si mai sigura (asta daca nu voi primi altfel de sfaturi pe acest forum)
Imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa as avea nevoie de niste pareri de la oameni cunoscatori, deoarece in curand eu si parintii mei trebuie sa luam o decizie pentru a avea siguranta zilei de maine.
1 si 3 sunt cele mai sigure. La 3 ar putea aparea probleme in cazul in care parintii se recasatoresc si mama decedeaza inaintea tatalui (acesta va mosteni parte din averea mamei).
Tot 3 ar fi cea mai ieftina, daca prezentati un acord de mediere pentru partaj aveti si 50% reducere la taxa de timbru judiciar.
Varianta 1. Legea nu prezuma ca e donatie decat daca instrainarea se face cu rezerva uzufructului, uzului, abitatie ori in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere (Art. 1091 alineat 4 NCC). Am mai auzit opinia potrivit careia ar fi bine ca plata pretului (imobilului) sa se faca prin banca pentru a se proba mai usor ca pretul a fost in realitate platit, iar nu unul simulat, dar nu mi se pare justificata.
Succesiunea
Nora74
Cum se poate face succesiunea? Sotia si 2 copii sunt mostenitori pe 1/2 din casa (partea defunctului) , pe cealalta jumatate sotia este proprietar. In discutie ... (vezi toată discuția)