avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire catre un singur copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire catre un singur copil

Buna ziua,

Problema care ne roade pe mine si pe parintii mei este urmatoare: tatal meu mai are din prima casatorie o fiica, care acum este stabilita in strainatate si care nu a mai tinut legatura cu noi deloc, neinteresand-o soarta tatalui meu. Parintii mei vor sa-mi lase apartamentul in care am locuit in toti acesti ani mie - din partea mamei nu sunt probleme insa din partea tatalui este problema legat de sora mea.

Ce putem face? Ne-am gandit la 3 variante:

1. Contract vanzare-cumparare intre parinti si mine cu pret real, martori la notariat (aici mentinonez ca nu avem cu sa facem dovada transferului bancar deoarece nu avem aceasta suma - aprox. 70.000 Eur). Din cate am inteles este mai bine ca intr-un astfel de contract sa nu fie introdusa nici o clauza (de intretinere de exemplu) pentru a nu putea fi considera donatie mascata.

2. Contract de intretinere intre mine si parinti. Aceasta metoda iarasi am inteles ca poate fi atacata de catre sora mea dupa moartea tatalui.

3. O matusa a venit cu o a treia propunere care sincer mi se pare cea mai plauzibila/sigura: Parintii mei sa divorteze iar la partaj tatal meu sa renunte la apartament in favoarea mamei - bineinteles ei vor trai impreuna in continuare, eventual se vor recasatori daca este cazul. Aceasta varianta este si mai ieftina si mai sigura (asta daca nu voi primi altfel de sfaturi pe acest forum)


Imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa as avea nevoie de niste pareri de la oameni cunoscatori, deoarece in curand eu si parintii mei trebuie sa luam o decizie pentru a avea siguranta zilei de maine.

Multumesc!

Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
daniek0k, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:53, 29 August 2013
1 si 3 sunt cele mai sigure. La 3 ar putea aparea probleme in cazul in care parintii se recasatoresc si mama decedeaza inaintea tatalui (acesta va mosteni parte din averea mamei).
Tot 3 ar fi cea mai ieftina, daca prezentati un acord de mediere pentru partaj aveti si 50% reducere la taxa de timbru judiciar.
in cazul in care se recasatoresc vor incheia un contract pre-marital in care se mentioneaza faptul ca apartamentul este al mamei.
daniek0k a scris:

in cazul in care se recasatoresc vor incheia un contract pre-marital in care se mentioneaza faptul ca apartamentul este al mamei.


Asta ar conta in cazul unui divort, nu in cazul in care mama decedeaza prima, caz expus de @bpcs mai sus.

bpcs a scris
daca prezentati un acord de mediere pentru partaj aveti si 50% reducere la taxa de timbru judiciar.



De cand sau la ce va referiti ?
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
gi-jane2, moderator
Varianta 1. Legea nu prezuma ca e donatie decat daca instrainarea se face cu rezerva uzufructului, uzului, abitatie ori in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere (Art. 1091 alineat 4 NCC). Am mai auzit opinia potrivit careia ar fi bine ca plata pretului (imobilului) sa se faca prin banca pentru a se proba mai usor ca pretul a fost in realitate platit, iar nu unul simulat, dar nu mi se pare justificata.
Cel mai simplu este sa va vanda.

Si varianta cu partajul poate fi dar cred ca va complicati.
Se poate deschide proces si daca isi angajeaza avocat tare ati putea avea probleme.

Alte discuții în legătură

Succesiunea Nora74 Nora74 Cum se poate face succesiunea? Sotia si 2 copii sunt mostenitori pe 1/2 din casa (partea defunctului) , pe cealalta jumatate sotia este proprietar. In discutie ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare GAGIU1982 GAGIU1982 Dupa acest forum am inteles ca intre parinti si unul dintre copii nu se pot face acte de proprietate pe toata averea lor pe motiv ca toti copii au cota parte ... (vezi toată discuția)
Testament aser aser Cind un Testament este inatacabil? (vezi toată discuția)