la societatea unde lucrez cartile de munca sunt tinute acasa la persoana care este inspector resurse umane. Tot ea completeaza cartile de munca (desi nu este acreditata de ITM) desi platim comisionul de 0,75%. Din cate stiu neavand acreditarea ITM nu are dreptul sa scrie in cartea de munca. Este in regula? Pe cartea de munca nu apare nici o stampila de la ITM.
In mod normal, cartile de munca se pastreaza si se completeaza de catre ITM, insa la solicitarea angajatorilor, aceste operatiuni pot fi efectuate de către acestia sau de catre societati comerciale specializate, acreditate în condiţiile legii. (Legea 130/1999, art. 9 si 10)
Personalul angajatorului, care presteaza activitatea de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetelor de munca, va fi testat si confirmat de inspectoratul teritorial de munca. (punctul 12 din Procedura aprobata de Ordinul 747/1999)
In legatura cu comisionul de 0,75%, art. 12, Legea 130/1999, prevede: pentru prestarea serviciilor prevazute in prezenta lege inspectoratele teritoriale de munca vor percepe un comision, stabilit după cum urmeaza:
a)0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le pastreaza şi le completează carnetele de munca;
Totusi, in societatile unde nu exista o persoana acreditata lucrurile se petrec in felul urmator:
- cartile de munca sunt tinute la societate
- o persoana scrie modificarile in cartile de munca, dupa care se duce cu ele la ITM ca sa fie stampilate sau se duce direct la ITM ca sa le scrie cei de acolo si sa le stampileze. In acest caz, din cauza faptului ca tot cei de la ITM fac modificarile, este normal sa se plateasca comisionul de 0,75%.
Pentru tine este mai util sa nu ai cartea de munca la ITM pentru ca in cazul in care ai nevoie de ea de la societate o poti obtine imediat.
In orice caz, cartile de munca trebuie sa stea la firma. Daca persoana care se ocupa cu asta le-a dus acasa, in cazul in care este nevoie de ele la firma, le poate aduce imediat, insa sa aiba mare grija de ele.
Continuare:
Pe cartea de munca nu apare nici o stampila ITM pentru urmatoarul motiv: in momentul in care te duci la ITM sa inregistrezi un contract de munca (imediat dupa ce s-a angajat salariatul), cei de acolo nu iti trec nimic in cartea de munca - obicei prost din partea lor, si mie mi s-a intamplat asta - insa la prima modificare a salariului sau in momentul incetarii contractului de munca iti trec si data la care te-ai angajat la societatea respectiva.
Daca intre timp ai nevoie de cartea de munca (pentru un credit, de exemplu), ii spui persoanei care se ocupa de asta si se va duce la ITM si va rezolva.
Oricum, verifica contractul de munca si vezi ca trebuie sa aiba stampila ITM. Daca o are si nu e nimic trecut in cartea de munca, e ok. Daca nu are stampila ITM, inseamna ca nu s-a inregistrat contractul la ITM.
Comision itm
loredanaelena
va rog sa-mi spuneti care e baza legala prin care itm impune firmelor sa plateasca comisionu de 0.75% ptr luna ian, din moment ce cartile de munca au fost la ... (vezi toată discuția)