avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical, expira contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical, expira contractul de munca

Buna ziua, am urmatoarea situatie.
luna aceasta pe data de 28 august se expira CIM de munca ptr tatal meu care se afla in concediu medical, iar in data de 04 septembrie el face un nr de 90 de zile de concediu medical pe acest an, doctorul i -a dat concediu medical pana pe data de 04 septembrie, de la serviciu ne -a anuntat ca pe data de 28 august se expira ctr de munca si nu il mai prelungesc, iar acesta in data de 02 septembrie trebuia sa se duca la dr cu adeverinta de salariat ptr a-l baga in comisie de pensionare. si nu stiu cum sa fac.
Asta inseamna ca nu-l mai pensioneaza pe caz de boala ca nu mai este angajat sau ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:06, 21 August 2013
daca expira CIM plata concediului medical este preluata de casa de asigurari de sanatate
ok, dar el trebuie sa mai faca ceva ? sa duca acel certificat medical la casa de santate sau ? ca deja noi l-am dus la el la serviciu, iar ptr pensionare cum se va proceda?,
dar concediul medica nu intrerupe orice?
Concediul medical nu amana incetarea CIM incheiat pe durata determinata.

Codul muncii:

ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.
(6) În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
... i) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;....


Concediul medical va fi preluat in plata de casa de sanatate, trebuie sa va interesati la ei pana cand puteti depune certificatul medical, insotit de decizia de incetare a CIM si eventual alte documente.

Norme de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 62
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

ART. 63
Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plãtitor pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.



Pentru pensionare, dupa ce veti primi decizia medicala de incadrare in grad de handicap intocmiti dosarul de pensie si depuneti-l la casa de pensii.

Vor fi totusi cateva luni fara venit, dar pensia se va plati retroactiv.

Legea nr. 263/2010:
ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat; .....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical dupa incetarea contractului de munca cristinamarinov cristinamarinov Buna ziua, Am fost angajata cu CIM pe perioada determinata (oct. 2012- iunie 2013). in februarie 2013 am suferit o interventie neurochirurgicala si am ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca ratfelicia ratfelicia Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Avem un salariat angajat cu contract de munca pe durata determinata, pana la data de 31. ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca giusi giusi Buna ziua Sunt angajat cu contract de munca pe perioada determinata,care expira pe 17.10.2014,iar intre timp am facut o depresie si momentan sunt in ... (vezi toată discuția)