Buna ziua ! La data de 01.07 sotia mea si-a depus demisia unilateral prin posta cu confirmare, deoarece nu mai fusese platita de angajator de patru luni de zile. La circa o luna a primit prin posta o notificare cu data de iesire 23.07 in care se preciza ca in data de 10.07 o comisie a hotarat sa fie cercetata disciplinar si ca pana la definitivarea cercetarii I se suspenda contractul de munca.In data de 20.08 societatea a intrat in insolventa. Puteti sa-mi precizati care este situatia juridica legala a angajatului, deoarece din punctul nostru de vedere relatiile contractuale au incetat in data de 01.07, insa angajatorul o sa spuna probabil ca sotia are contractul suspendat. Cum este mai avantajos pentru ea, ca fost angajat sau ca angajat cu contractul suspendat? Ce ar trebui sa facem?
In aceasta materie (demisie), regula de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz , conform art.81 alin.8 C.mun.
In speta:
- daca este vorba despre o demisie cu preaviz , atunci angajatorul are dreptate chiar daca a intrat in insolventa.
- daca este vorba despre o demisie fara preaviz , atunci angajatorul nu are dreptate. C.i.m. a incetat la data luarii la cunostinta de continutul demisiei.
Va multumesc pentru raspuns! Este vorba de o demisie fara preaviz (trimisa prin posta cu confirmare de primire),deoarece asa cum am mentionat, angajatorul nu mai platise salariul din luna februarie si nici nu avea de gand sa o faca. Ce pot face in cazul in care angajatorul nu recunoaste denuntarea unilaterala?
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Angajatorul nici nu trebuie sa aprobe demisia, el ia act de aceasta.
In cazul dvs, c.i.m. a incetat la data luarii la cunostinta de continutul demisiei.
Va multumesc pentru raspuns! Am inteles acest aspect, insa la masa credala a societatii in insolventa, sotia ce calitate are in cazul in care societatea a notificat-o ca fiind cu contractul suspendat, si probabil ca asa o sa prezinte si administratorului judiciar?
Demisie
suciu_diana
Buna ziua,
depunerea demisiei la registratura societatii cand Administratorul nu este in firma - bolnav, valoreaza instiintare potrivit Codului ... (vezi toată discuția)