avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot face in caz de seful nu imi accepta demisia si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot face in caz de seful nu imi accepta demisia si ma obliga cu amenintari sa raman la munca

Buna ziua. Am o problema cu locul de munca,mi.am dat demisia pe 1 aprilie (din motive atat personale cat si medicale)si sefu meu nu mi.a acceptat nimic ci a inceput cu amenintari(el lucreaza pe la ANAF,asta din cate spune el). Ma ameninta ca daca plec o sa imi faca rau,ca nu o sa ma mai angajeze nimeni,ca o sa imi arate el de ce este in stare. Precizez ca nu as vrea sa ma duc sa il reclam la ITM(cu toate ca nu prea mi s.a respectat nici un drept cu toate ca am 1 an si 4 luni de cand lucrez la firma lui) pentru ca nu as vrea sa intru in alte probleme. Intrebarea mea este urmatoarea: daca plec chiar daca a semnat sau nu demisia imi poate face vreo ceva??
Codul muncii mentioneaza:
-Art. 81 (1) Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după
împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace
de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare
de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
(6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.
Dupa cum se observa, angajatorul nu trebuie sa accepte demisia lucratorului. Daca veti respecta prevederile din art. 81, seful nu poate face nimic legal impotriva dvs.
Alisa29 a scris:

....
Intrebarea mea este urmatoarea: daca plec chiar daca a semnat sau nu demisia imi poate face vreo ceva??


1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Absenta nemotivata a salariatului de la locul de munca reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta lipseste nemotivat de la serviciu.

3. Trimiteti cererea de demisie prin posta cu confirmare de primire.
Eu am respectat preavizul,tot ce tine de locul de munca, dar el lucrand la ANAF ma ameninta ca imi poate face rau, ca o sa faca in asa fel incat nu o sa ma mai angajeze nimeni si nu o sa mai calc in oras ,daca ma pun cu el....eu vreau sa plec dar mie frica sa nu imi puna bete in roate la locurile de munca pe viitor. Si plus de asta nu cred ca imi va mai da salariu si garantia,
Nimeni nu este mai presus de lege, chiar daca lucreaza unde lucreaza.

Amentintarea este o fapta care poate atrage raspunderea penala a celui care o savarseste.

Detalii pentru neplata salariului :
www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc frumos pentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Nu vor sa imi aprobe demisia la zi elmauss elmauss Buna ziua, nu imi este aprobata demisia la zi. Astazi am cerut-o. Am propus apoi sa imi dea la zi de la 1 nov. si nici asa nu vor. Eu nu pot sa stau in preaviz ... (vezi toată discuția)
In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)
Demisie User789 User789 Buna ziua, mi-am dat demisia in ianuarie cu acordul partilor. Data de incheiere 5 mai 2020. Saptamana trecuta am pus problema sa existe intelegere sa pot pleca ... (vezi toată discuția)