avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In caz de demisie neacceptata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In caz de demisie neacceptata

In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de norma ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 20 Iunie 2017
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

In speta, angajatorul doar ia act de vointa dvs de a inceta unilateral raportul de munca.

Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisie, nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si estesanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.

2. Conform art.81 alin.5 C.mun., pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
Prin urmare, timpul de munca in perioada preavizului este cel mentionat in c.i.m. .. reducerea timpului de munca este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
Multumesc mult! Mi.am dat demisia dintr.o firma si nu mi.au acceptato..acuma mi.au zis ca sunt obligat prin cim sa stau in preaviz...vroiam doar sa stiu daca sunt obligat sa stau chiar daca nu mi.au acceptato...am primit ceva amenintari ca imi desfac contractul cu indisciplinat in cazul in care plec asa...
In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea dvs. disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

De asemenea , exista doua posibilitati in situatia in care nu respectati termenul de preaviz :
1) fie se demareaza procedura cercetarii disciplinare pentru absentele nemotivate din perioada de preaviz. Situatie in care , raportul de munca poate fi desfacut disciplinar.

2) fie veti fi pontat nemotivat in acele zile, urmand ca raportul de munca sa va fie incetat la expirarea perioadei de preaviz in baza art.81 alin.7 C.mun. - prin demisie - , fara a se mai demara cercetarea disciplinara a dvs.

Absentele nemotivate vor fi mentionate in D112 si in adeverinta de vechime.
Atentie : Absentele nemotivate se scad din vechimea in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - nerespectare preaviz ContSters171121 ContSters171121 Buna ziua. Sunt angajat la o firma inca in perioada de proba (30 de zile). Mi-am dat preavizul deoarece am gasit intr-un loc mai bun si ne-am inteles verbal cu ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Vreau sa-mi dau demisia de la actualul meu angajator, dar doresc sa plec fara preaviz. Angajatorul meu actual nu este de acord sa plec fara ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz.... MANDY' MANDY' Bună ziua,la data de 5.09.2016am fost angajată cu contract de muncă,după o perioada de 1luna in probă (plătită).... Între timp,eu am tot cerut o copie ... (vezi toată discuția)