avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua,

Am fost angajata pe o perioada de sapte ani la o companie,dupa cere mi-am incetat activitatea contractului individual de munca cu art.55 lit.b.Contractul de munca a incetat cu data de 31.03.2013,dupa care m-am angajat cu data de 01.04.2013 la o alta societate unde am lucrat pe o perioada de trei luni de zile.
Pot beneficia de indemnizatia de somaj in conditiile astea sau trebuia sa stau minim un an de zile la ultima societate unde am lucrat?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alina888 , utilizator 13:32, 23 August 2013
Din aprilie si pana la sfarsitul lunii iunie sunt 3 luni lucrate la societatea a II-a. De la ultima societate cu ce articol din C.M. ati iesit? Prin demisie sau ati avut contract de munca pe perioada determinata de 3 luni ?

Daca v-ati dat demisia de la a II-a societate,nu veti putea sa luati somaj.
1. Daca ultimul contract individual de munca (CIM) a fost pe perioada determinata si el a incetat de drept la data expirarii sale, conform art.56(1), lit.i) din Codul muncii, atunci puteti benficia de indemnizatie de somaj.

2. Cele 12 luni (din ultimele 24 de luni) de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

In speta, daca la ultimul loc de munca ati avut c.i.m. pe durata determinata atunci incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat - art.56 lit.i C.mun. - va da posibilitatea sa beneficiati de somaj .
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de somaj adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Am semnat un contract de munca pe o perioada determinata in data de 18 decembrie 2014 cu o societate ,urmand sa incep raporturile de munca cu data ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Dreptul de somaj in cazul demisiei ianuarie ianuarie In cazul in care in data de 28.02.2013 mi-am dat demisia de la postul de munca, la data de azi 23.05.2013 pot sa imi depun acte pentru a beneficia de somaj sau ... (vezi toată discuția)