avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru absolventi

O firma are angajat un absolvent studii superioare incadrat pe baza de conventie pentru absolventi, in luna septembrie 2013 aceasta conventie expira .Angajatorul il poate trimite in somaj din luna octombrie 2013?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:24, 22 August 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 83.
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, cel putin 18 luni de la data incheierii.

(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin.(1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.
...

2. - Asadar contractul individual de munca (CIM) trebuie mentinut 18 luni de la data incheierii lui.
- In caz contrar angajatorul va restitui sumele incasate de la Agentia de Somaj puils dobanda legala.
- Daca salariatul pleaca prin demisie (art.81 din Codul muncii) angajatorul nu va mai restitui banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim si conventie somaj Doina Elena Doina Elena Am incheiat un cim nedeterminat pentru un absolvent si apoi am incheiat conventie cu somajul. Daca pe parcursul perioadei de proba (90zile), inceteaza ... (vezi toată discuția)
Inchidere contract munca cateldestept cateldestept Am un angajat, absolvent, cu subventie de la somaj. Cu ce articol pot sa inchid contractul, pentru a nu mi se cere returnarea banilor la AJOFM. (vezi toată discuția)
Probleme conventie pers peste 45 ani ! paul_codrin paul_codrin Buna ziua,am o problema si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Am o firma de transport cu 26 de angajati i ar 6 dintre ei care au peste 45 de ani au fost luati ... (vezi toată discuția)