avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor in custodie totala, plangere penala de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor in custodie totala, plangere penala de catre fostul sot

Buna ziua!

Am divortat acum 4 ani si am obtinut custodia totala asupra fiului meu, atunci, in varsta de 5 ani. In tot acest timp, fostul sot a avut si are dreptul de al vizita din doua in doua saptamani plus o luna in vacanta de vara, o saptamana in cea de iarna, 3 zile in vacanta de primavara. Nu vine niciodata in acea perioada de doua saptamani, doar in vacantele copilului. Motivand ca lucreaza in ture l-am lasat sa aibe o relatie apropiata cu copilul si atunci cand a vrut am facut in asa fel incat sa se vada in afara orelor de vizita. La sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august, am reusit sa obtin concediu si am plecat pentru cateva zile impreuna cu copilul la mare. Am revenit pe data de 3 august, deci, cu o intarziere de 3 zile... trebuia ca fostul sot sa il ia pe copil pe data de 1 august. Am discutat cu el la telefon si i-am explicat ca o sa revenim in oras pe data de 3 iar el a mers la politie si a facut plangere penala cum ca nu il las sa aibe o relatie cu copilul si ca ii fur din programul de vizita! Dupa cum am relatat mai sus, am avut bunavointa de a le facilita intalnirea ori de cate ori a vrut fostul sot si in afara perioadelor program- vizita.
In acest moment nu stiu ce sa fac deoarece ma ameninta ca o sa faca tot posibilul sa nu imi mai plateasca pensia alimentara si ca atunci cand copilul o sa implineasca varsta de 10 ani (acum are 9 ani), o sa ceara in instanta custodia fiului nostru. Nu l-a interesat niciodata cum se descurca fiul nostru la scoala, ce note are si multe altele... De cand ne-am despartit nu stie decat sa ameninte!
Va rog sa imi dati un sfat si daca ma puteti indruma catre cineva care m-ar putea ajuta in aceasta problema.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:51, 8 Noiembrie 2013
Numai singura va puteti ajuta.
Acum, daca v-a facut plangere penala, veti fi chemata la Poltie sa dati declaratie. Daca e prima data cand nu ati fost acasa la programul de vizita, veti primi o rezolutie de Neinceperea urmaririi penale, fiindca nu a fost abatere repetata.
In privinta pensiei alimentare, nu depinde de el, daca lucreaza este obligat sa plateasca, daca lucreaza la negru, poate motiva ca nu are venituri.
In privinta custodiei copilului, nu aveti cum sa-l impiedicati, daca cere autoritate parinteasca comuna, o va obtine, indiferent ca vreti sau nu; diferenta fata de situatia dvs. actuala consta doar ca va trebui sa-i cereti voie daca vreti sa mergeti cu copilul in strainatate; daca va multumiti cu vacantele in tara, nu va fi nici o deosebire.
Pentru viitor, va sfatuiesc sa aveti dovezi scrise pentru toate actele dvs. de bunavointa la adresa domnului, judecata se face cu dovezi scrise.
Daca acum, inainte de a pleca la mare, i-ati fi scris un email sau chiar si un SMS ca plecati si ca-i prelungiti perioada vacantei cu acele 3 zile, nu aveati motive de ingrijorare, in definitiv, si el doreste binele copilului , ori vacanta la mare, la munte, este pentru sanatatea copilului.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Martonze, utilizator
Va multumesc pentru raspuns!

L-am anuntat ca plecam la mare si in prima faza nu a avut nimic impotriva dupa care mi-a trimis un mesaj prin care ma anunta ca a mers la politie si a facut plangere penala. In privinta custodiei comune, daca cere autoritate parinteasca comuna, avand in vedere ca eu si copilul locuim in alt oras, la 300 Km. distanta, ar mai putea-o obtine? Baiatul este la scoala in clasa a treia, cum ar influenta viata copilului aceasta cerere a lui de custodie comuna?

P.S.: In ce consta acele dovezi scrise facute de mine pentru a-i facilita relatia buna cu fiul nostru? Trebuie sa mergem la un notar care sa constate ca fostul sot a venit in afara programului de vizita si ca eu ca si tutore legal ii permit acestuia sa aibe legatura cu copilul?

Multumesc!
Hotarat, DA, cu siguranta obtine autoritate parinteasca comuna, trebuie doar sa ceara. Distanta dintre domicilii nu este un impediment, nici domiciliul in tari diferite nu este piedica.
Nu va influenta cu nimic viata copilului aceasta hotarare, in masura in care nu face deplasari peste granita. Insa daca vreti sa mergeti cu el in strainatate, va impiedica, aveti nevoie de acord prin notar si daca nu vrea, nu pleaca copilul cu dvs. Dumneavoastra puteti circula liber, doar copilul depinde de dansul.
La fel, aveti nevoie de acordul domnului daca de ex. copilul vrea sa se inscrie la parasutism.

Ca sa aratati ca nu obstructionati relatia tata-copil, trebuie sa lasati urme: fotografii datate cu tata-copil,la date cand nu este program de vizita, email catre el de ce nu a venit vinerea care a trecut, fiindca copilul l-a asteptat, dupa o intalnire din aceasta extra sa-i scrieti ceva gen-copilului i-a placut sau nu i-a placut sau de ce a venit pe neanuntate, orice ca sa puteti demonstra candva, cand aveti nevoie, bunavointa dvs.
Poate sunt evenimente in localitatea dvs. si puteti sa-i scrieti in numele copilului ca s-ar bucura daca ar veni si el, etc.
De ce ar cere custodie comuna, daca la divort nu a solicitat? De ce ar schimba instanta custodia?
Doamna, daca fostul sot a dovedit atata rea-credinta incat a depus o plangere, desi l-ati instiintat si desi ati fost cooperanta pana acum, asteptati-va sa actioneze la fel, si de acum incolo! E greu de crezut ca asa din intamplare, s-a trezit dimineata si a plecat la politie. Aproape sigur a fost "sfatuit" de cineva (poate un avocat). Nu va lasati intimidata. Probabil ca e doar un inceput. Asa ca, pregati-va si dvs cu dovezi contrare. Sa speram ca nu veti avea nevoie de ele, dar e bine sa le aveti! Asa cum v-a spus Martonze, veti obtine o rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Cand va cheama la politie dati o declaratie, scrieti ca l-ati anuntat, scrieti ca nu vine decat in vacante, ca a formulat plangerea cu rea-credinta, propuneti eventual 1 martor. Daca rezolutia de neincepere va fi intemeiata pe art 10 lit a, adica fapta nu exista, faceti-i imediat o plangere pe denunt calomnios. Fiti atenta la plata pensiei, daca nu va plateste 2 luni consecutiv, faceti-i o plangere pe abandon. Adica nu stati cu mainile in san.Intre timp, mergeti la gradinita la care a fost fiul dvs, depuneti o cerere si rugati-o pe directoare sa va scrie ca tatal nu a fost niciodata la gradi sa se intereseze de copil. Faceti la fel si privitor la scoala, vorbind cu invatatoarea. Vorbiti si cu medicul de familie. Poate si-a schimbat serviciul tatal si castiga mai bine. Daca da, trimiteti-i o notificare prin care ii cereti sa majoreze pensia, daca nu o face adresati-va instantei pentru majorarea pensiei pe calea ordonantei presedintiale, ca e mai rapid. Pregatiti-va 1 martor 2. Multe mame, ocupate cu serviciul, copilul, gospodaria nu mai au timp de altceva si se trezesc chemate in judecata, fara sa aiba nicio proba in favoarea lor. Succes!
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2013
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in orase diferite ContSters129337 ContSters129337 Cum se exercita custodia comuna cand parintii locuiesc in orase diferite? In cazul meu, am de 8 ani custodia fiului meu. Tatal are program de vizita (poate sa ... (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna mara2017 mara2017 In urma divortului, eu am custodia copilului. De curand, tatal, a cerut custodie comuna, desi nu si-a vizitat copilul de mai multi ani si nici nu pastreaza ... (vezi toată discuția)
Ore de vizita minor mihamiha14 mihamiha14 Buna ziua! Fostul sot are drept de vizita,acasa la fratele sau unde are si el domiciliu,in fiecare sambata intre orele 10.00-20.00. din 2009 abia acum si-a ... (vezi toată discuția)