avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi proprietate

Buna ziua! Am o intrebare legata de dreptul de proprietate :

As vrea sa stiu ce drepturi asupra casei are sotia daca aceasta nu a fost trecuta in actul de proprietate al casei ?Este casatorita cu el de 37 de ani.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Alex1970, utilizator
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 13:24, 23 August 2013
Principiul este acela al comunităţii de bunuri, cu excepţiile strict reglementate de lege: sunt proprii bunurile dobîndite înainte de căsătorie, cele moştenite, cele primite prin donaţie ca bun propriu, cele destinate exercitării profesiei şi cele care înlocuiesc un bun propriu.

Pentru a vă răspunde, ar trebui să ne spuneţi cînd şi în ce modalitate a fost dobîndită casa.
Buna ziua.Casa a fost construita impreuna cu sotul ei pe parcusul casniciei.Multumesc anticipat!
Sotia are 1/2 din casa .
Chiar daca aceasta nu este trecuta in actul de proprietate al casei ?Banuiesc ca revine jumatate doar daca sunt in divort si doar daca nu exista alti mostentiori (copii sau alte rude apropiate) .Daca sotul vrea sa vanda fara acordul sotiei fara ca acestia sa fie in divort ?Ce se intampla in cazul asta ?
Bunurile edificate in cursul casatoriei sunt bunuri comune.La vanzare notarul intreaba atat vanzatorul cat si cumparatorul daca sunt casatoriti, daca raspunsul este nu ,se cere sentinta de divort sau certificat de deces.Fiecare parte dintr-un cuplu are 1/2 din proprietatea dobandita in cursul casatoriei exceptie facand bunurile mostenite , primite donatii sau cele la care se poate face dovada ca s-au cumparat sau edificat prin bani proprii(ex. casa vanduta de parintii unuia din soti si banii donati copilului, bani obtinuti ca despagubiri ANRP, dupa imobilele antecesorilor) dar la toate acestea trebuie dovedit cu acte provenienta banilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Imobil mostenit inainte de casatorie-partaj/bunuri proprii si bunuri comune mariusbt1 mariusbt1 daca ma casatoresc cu o fata,si inainte de casatorie am primit mostenire de la parinti o casa ,persoana cu care ma iau,dupa 5 ani da divort,bunurile se ... (vezi toată discuția)
Teren mostenit de sot, casa construita de sotie cristinici cristinici Buna ziua. Sotul a mostenit un teren pe care ne construim o casa cu banii proveniti in mare parte de la parintii sotiei. Stiu ca pe teren,fiind mostenire ... (vezi toată discuția)