avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mostenit de sot, casa construita de sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mostenit de sot, casa construita de sotie

Buna ziua.
Sotul a mostenit un teren pe care ne construim o casa cu banii proveniti in mare parte de la parintii sotiei.
Stiu ca pe teren,fiind mostenire sotia nu are drepturi,insa avand in vedere ca banii pentru constructia casei provine in proportie de 90% de la parintii sotiei,drepturile asupra casei+terenului ar trebui sa fie egale.
In momentul de fata constructia este ridicata la rosu,asteptand receptia lucrarii(de catre primarie)
In momentul de fata numai sotul este trecut pe toate actele(cadastru,autorizatie de construire etc)
Intrebarea mea este:exista vreo metoda sa fie trecuta si sotia in acte?(contractul de proprietate)Si in ce moment?
Ar fi trebuit ca inainte de constructie sa va informati sisa faceti demersuri, era mai ieftin.
Faceti o conventie matrimoniala, parerea mea.
Nu cred ca ar trebui sa fie jumatate-jumnatate din casa plus teren, terenul poate fi al unui sot si casa a celuilalt, insa... fiecare caz depinde de modul in care se inteleg partile.
Parerea mea e sa incheiati un act prin care sa stabiliti situatia juridica a bunurilor cat mai devreme, de regula costa mai putin.

Ce receptie faceti cu casa la rosu? Partiala?
Casa reprezinta bun proprietate comuna,a fost edificata in timpul casatoriei.
Nu, casa este bun propriu al proprietarului terenului, prin accesiune.
Vedeţi la art. 340 din Codul Civil excepţiile de la regula conform căreia bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt bunuri comune în devălmăşie ale soţilor de la data dobândirii lor (dispoziţiile acestui articol sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului Civil, ori de câte ori actul juridic sau faptul juridic în temeiul căruia a fost dobândit bunul intervine după această dată.)

Casa edificata in conditiile sus aratate reprezinta bun comun.


Art. 340 Noul Cod Civil

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:



a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.


Bunurile dobandite de soti în timpul casatoriei de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune, exceptiile fiind cele aratate mai sus.





CAPITOLUL VI
Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor

SECŢIUNEA a 2-a
Regimul comunităţii legale
Art. 339

Bunurile comune

Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si eu cred ca regulile de la accesiunea imobiliara nu se aplica in sens strict, asa cum le cunoastem, in cazul relatiilor dintre soti, situatie in care sotul neproprietar de teren dobandeste, prin conventia prezumata intre soti, un drept de folosinta si al terenului, iar casa este intr-adevar bun comun, fiind edificata in timpul castoriei. Este adevarat ca aceste aspecte trebuiau clarificare inainte de a se incepe constructia casei, o simpla declaratie la notar cum ca edificiul este facut din banii proprii ai unui sot, pe terenul propriu al celuilalt sot, ar fi fost necesar. Consider ca nici acum nu este prea tarziu pentru a se face asa ceva.

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort sutachval sutachval Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)
Regim de separare a bunurilor Urban123 Urban123 Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si detin cateva proprietati (apartamente si terenuri) iar dupa casatorie voi achizitiona alte bunuri. Am ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)