avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Regim de separare a bunurilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Regim de separare a bunurilor

Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si detin cateva proprietati (apartamente si terenuri) iar dupa casatorie voi achizitiona alte bunuri.

Am rugamintea sa ma indrumati care este posibilitatea de separare a bunurilor dobandite inaintea casatoriei cat si a celor dobandite in timpul casatoriei in nume propriu?

As dori sa inteleg cum, in caz de deces, bunurile mele sa revina jumatate parintilor iar cealalta jumatate lui. Sunt singurul copil in familie si trebuie sa ma gandesc foarte bine inainte de a face orice pas.

Multumesc anticipat!

[editare spatiu gol]
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
Admin, administrator
Pe timpul vietii, conventia matrimoniala va poate apara, in sensul ca bunurile pe care le veti achizitiona dvs in timpul casatoriei sunt bunuri proprii. Bunurile dobandite dinaintea casatoriei raman bunuri proprii si daca aveti regimul matrimonial al comunitatii legale cat si in regimul separatiei de bunuri. Insa, la deces aceste bunuri se vor imparti intre sotul supravietuitor si ceilalti mostenitori. Sotu supravietuitor este mostenitor rezervatar.
Faceti o conventie matrimoniala si un testament.
In plus ordinea inmormnatarilor nu o stabileste nimeni. Si cu testament, sotul supravietuitor va culege rezerva, adica jumatate din cota legala care i s ar fi cuvenit in lipsa testamentului, nu este obligatoriu dar o poate cere.
Pai nu conteaza, ca userul vrea sa imparta jumatate si jumatate. Testamentul va fi legal, va respecta rezerva si tot. Nu am inteles bine?
Puteti adopta regimul matrimonial al separatiei de bunuri.

EFECTE:


- fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor ce le dobândeşte în nume propriu în timpul căsătoriei, putând dispune de acestea în mod liber, fără a avea nevoie de consimţământul celuilalt soţ.


- soţii pot dobândi bunuri împreună în timpul căsătoriei, acestea aparţinându-le în proprietate comună pe cote părţi. Cotele-părţi se stabilesc de soţi la data dobândirii fiecărui bun.


Dacă soţii nu stabilesc o cotă-parte determinată, se prezumă până la proba contrară că deţin cote părţi egale.



- nici unul dintre soţi nu este ţinut de obligaţiile asumate de celălalt soţ;

- dacă unul dintre soţi încheie singur un act prin care dobândeşte un bun, folosindu-se în tot sau în parte, de bunuri aparţinând celuilalt soţ, acesta din urmă poate alege, în proporţia bunurilor proprii folosite fără acordul său, între a reclama pentru sine proprietatea bunului achiziţionat şi a pretinde daune-interes de la soţul dobânditor.

- la încetarea regimului separaţiei de bunuri, fiecare dintre soţi are un drept de retenţie asupra bunurilor celuilalt soţ până la acoperirea datoriilor pe care le au unul faţă de celălalt.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soþul are de plãtit despãgubiri ca urmare a unei fapte penale. bunul achiziþionat de soþie poate fi executat silit? ContSters290805 ContSters290805 Am si eu o intrebare. Un domn are un cazier cu fapte penale si are de platit daune banesti, dar in momentul de fata are o hotarare judecatoreasca prin care ii ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)