avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mostenit de sot, casa construita de sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mostenit de sot, casa construita de sotie

Buna ziua.
Sotul a mostenit un teren pe care ne construim o casa cu banii proveniti in mare parte de la parintii sotiei.
Stiu ca pe teren,fiind mostenire sotia nu are drepturi,insa avand in vedere ca banii pentru constructia casei provine in proportie de 90% de la parintii sotiei,drepturile asupra casei+terenului ar trebui sa fie egale.
In momentul de fata constructia este ridicata la rosu,asteptand receptia lucrarii(de catre primarie)
In momentul de fata numai sotul este trecut pe toate actele(cadastru,autorizatie de construire etc)
Intrebarea mea este:exista vreo metoda sa fie trecuta si sotia in acte?(contractul de proprietate)Si in ce moment?
Nu exista niciun text de lege care sa prezume vreo conventie intre soti. Pe codul vechi civil aveam aceleasi reguli si casa era intabulata pe numele celui care obtinea autorizatia, in virtutea faptului ca am avut clienti care au dus certificat de casatorie si au facut cerere. Au fost trimisi catre instanta.
E drept ca avem prezumtia legala ca bunul construit in timpul casatoriei e bun comun, insa mai exista si faptul ca actele se bucura de prezumtia de legalitate pana la dovada contrara. In acest caz, avem act pentru buun ca fiind propriu, anume autorizatia si, ulterior, va fi receptia pe acelasi nume.
Nu se va putea presupune de catre OPI ca actele de proprietate din acest caz sunt nelegale si nu atesta, desi legea zice ca da, dreptul de proprietate a unui sot asupra casei.

E similar dreptului mostenitorilor asupra unui teren comun, cel care nu va primi terenul va fi constructor de buna-credinta si va primi contravaloarea casei - partea lui. Asa e si practica judiciara privind sotii.

Asadar, da, se va putea dovedi ca bunul construit e comun, insa numai in instanta.
In plus, problema pusa de user aici nu e ca imobilul sa fie comun, ci terenul si casa sa fie 50-50. Nu cunosc prezumtie care sda scoata terenul din proprietatea esxclusiva a unui sot ca sa-l treaca in proprietatea comuna a sotilor prin efectul faptului ca celalalt sot a facut cu bani proprii o casa comuna.

De aceea, ca sa obtine efectul juridic pe care si-l doresc, e necesar ca sotii sa incheie acte, preferabil cat mai repede pentru a nu creste costul taxelor.
Sunt de acord cu cele expuse de dvs. cu urmatoarele mici precizari:

- toata discutia se face desigur, in ipoteza litigioasa, deci in fata instantei

AVLIL a scris:
Nu exista niciun text de lege care sa prezume vreo conventie intre soti.

- nu exista text de lege expresiss verbis care sa prezume conventia intre soti, dar exista texte de lege din a caror interpretare asta rezulta, respectiv chiar daca nu au o conventie scrisa, sotii au convenit tacit sa faca si sa dreaga, respectiv sa foloseasca terenul in acest scop si sa isi construiasca pe el locuinta (lor) comuna


AVLIL a scris:
In plus, problema pusa de user aici nu e ca imobilul sa fie comun, ci terenul si casa sa fie 50-50.

- poate ca userul a scris asa, insa noi trebuia sa vedem mai departe de atat si sa intelegem ca intentia reala a userului este de a se asigura ca exista un echilibru intre aporturile celor doi soti (si nu neaparat ca ar vrea in proprietate 50% din teren), parerea mea.


AVLIL a scris:

Nu cunosc prezumtie care sda scoata terenul din proprietatea esxclusiva a unui sot ca sa-l treaca in proprietatea comuna a sotilor prin efectul faptului ca celalalt sot a facut cu bani proprii o casa comuna.

- Cine doamne iarta-ma a vorbit de trecerea terenului in proprietatea celuilalt sot?
Eu am scris despre un drept de folosinta al terenului.
Recititi va rog:
sotul neproprietar de teren dobandeste, prin conventia prezumata intre soti, un drept de folosinta si al terenului



AVLIL a scris:

De aceea, ca sa obtine efectul juridic pe care si-l doresc, e necesar ca sotii sa incheie acte, preferabil cat mai repede pentru a nu creste costul taxelor.

- Cu aceasta chestiune toata lumea a cazut de acord (desi simt ca celalalt sot nu va da curs acestui demers, caci altfel problema ar fi fost solutionata pana acum, iar userul nu ar mai fi adresat intrebari pe forum).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort sutachval sutachval Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)
Regim de separare a bunurilor Urban123 Urban123 Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si detin cateva proprietati (apartamente si terenuri) iar dupa casatorie voi achizitiona alte bunuri. Am ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)