avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Preluare si publicare stiri online din alte surse
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Preluare si publicare stiri online din alte surse

Buna ziua.
Vreau sa ma lamuriti si pe mine despre o problema cu care ma confrunt.

Detin un site si doresc sa public stiri locale dar si alte stiri pe care utilizatorii, daca vor vrea, sa le comenteze.

1.) Informatiile pentru stirile locale le culeg din presa locala si de pe siteul administratiei locale dar si prin demersuri facute in vederea obtineri de raspunsuri pentru lamurirea unor probleme aparute. Aceste informatii le redactez folosind formulari proprii fara a copia din presa locala articolul sau parte din el si binenteles fara a face interpretari asupra subiectului. Interpretarile sa le faca utilizatotrii. De precizat ca sunt persoana fizica fara vreo autorizare in jurnalism sau ceva de genu.

a.) Daca public pe situl propriu asemenea stiri incalc vreo lege ?
b.) Pot publica imagini (foto) cu persoane din administratia locala (persoane publice gen primar, consilier etc) ?
c.) este obigatorie indicarea sursei de informare chiar daca redactarea se face prin formulari proprii ?

2.) Informatiile despre alte stiri ca ex. Taxa auto le voi culege de la TV, internet sau din presa nationala pe care sa le redactez cu formulari propii fara a copia textul sau parte din el si fara a face interpretari asupra subiectului.

a.) Daca public pe situl meu asemenea stiri incalc vreo lege?
b.) Pot publica imagini (foto) cu persoane publice ?
c.) este obigatorie indicarea sursei de informare chiar daca redactarea se face prin formulari proprii ?


ex. pe scurt
Potrivit OUG nr. 9/2013 Taxa auto se calculeaza in functie de norma de poluare, emisia de CO2 si capacitatea cilindrica. Romanii sunt nemultumiti de noua metoda de calcul a taxei, deoarece considera ca aceasta va creste in loc sa scada. premierul ne asigura ca banii incasati de pe urma taxei vor fi redistribuiti catre reabilitarea de drumuri. Exista totusi metode de evitare a taxei prin procedura in fata instantei......................................



Multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
danielbox4, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 17:47, 22 August 2013

1). Chair daca formulati altfel stirea aceasta este “culeasa” de altcineva si pentru articol a muncit altcineva. Puteti reformula dar sursa trebuie citata (daca nu e o stire la care ati avut sau ati fi putut avea acces si dv).
a). nu incalcati legea daca amintiti sursa - cu trimitere directa catre site-ul de unde ati preluat;
b). puteti publica astfel de fotografii, conditia fiind sa fie fotografii facute cand acesta isi indeplinea (sau nu) atributiile de serviciu - daca poza nu e realizata de dv ar trebui sa amintiti sursa;
c). avand in vedere cele scrise mai sus: da.

Pentru a fi sigur ca nu incalcati drepturi de autor sau alte drepturi cititi cu atentie “Termeni si conditii” pentru fiecare site de pe care doriti sa luati stiri si informatii. Veti observa ca in unele cazuri se scrie exact chiar si numai cate caractere aveti dreptul sa preluati fara a cere acordul scris, dar cu mentionarea sursei. In alte situatii se pretinde sa cereti acordul scris si in altele se cer si bani pentru a prelua materiale de pe site (etc)

2). Informatiile - chestiuni despre taxa auto, ca exemplu, nu sunt neaparat stiri, ci sunt informatii pe care oricine le poate culrge din surse la care acces si pe care le transmite altora intr-o formulare proprie.
a). nu;
b). in conditiile pe care le-am amintit mai sus;
c). nu - avand in vedere ca exista o lege in materie, si o anumita practica, aveti dreptul sa citati din textul legii si sa comentati.

Observatie: in exemplul pe care l-ati dat scrieti ca taxa poate fi evitata prin procedura in instanta. Consider ca nu se poate vorbi despre evitare, ci despre recuperare - contribuabilul intai achita taxa, apoi merge la judecata si isi recupereaza (sau nu) suma.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor pentru stiri dl.Escu dl.Escu Buna ziua, Vreau sa imi fac un site cu articole. Ma gandeam sa copiez niste articole de pe alte site-uri. Este ilegal ce vreau sa fac? Pe site-ul respectiv ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor, preluare știri de pe alte site-uri pentru site-ul propriu Allexisz Allexisz Bună ziua, Doresc să realizez un site de știri. Din ce înțeleg din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Art. 9, lit. ... (vezi toată discuția)
Este oare legal sa fac un site agregator cu stiri preluate de pe alte saituri? icristi90 icristi90 Salut!, Am in minte urmatoarea afacere online care din punctul meu de vedere se poate realiza si este sustenabila insa nu stiu cat de legal este. Un ... (vezi toată discuția)