Nelamurirea mea ar fi urmatoarea:
- am doua contracte de munca cu cate 0,5 norma, 1 CIM pe perioada nedeterminata si 1 CIM pe perioada determinta, care se incheie la 31 august 2013;
- sunt in concediu prenatal din iulie, iar pruncusorul va veni pe lume undeva in luna septembrie.
INTREBAREA mea ar fi daca ma afecteaza cu ceva in perioada concediului pre-post natal sau in perioada CCC faptul ca voi ramane doar cu jumatarea de norma pe perioada nedeterminata, referindu-ma la indemnizatii.
Stiu ca, concediul pre-post natal se calculeaza avand la baza salariile brute din ultimele 6 luni LUCRATE, dar nu sunt foarte sigura... iar CCC are la baza salariile nete din ultimele 12 luni CALENDARISTICE (adica inclusiv cele de concediu pre-post natal), dar din nou nu stiu daca sunt informata bine...
2. Cedeti ca trebuie sa primiti indemnizatie pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie) de la ambii angajatori.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.
4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
5. - CIM pe perioada determinata va inceta de drept la 31.08.2013, chiar daca la acea data sunteti in concediu de maternitate.
- Incepand cu luna septembrie certificatele medicale (copiile) de la acest angajator le veti duce la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
6. La fel si indemnizatia pentru CCC se calculeaza avand in vedere veniturile nete din cele 12 luni de la toti angajatorii din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
Este vorba de acelasi angajator dar e vorba de doua functii total diferite, deci in acest caz eu voi duce in continuare concediile pre-post natale si voi fi inregistrate la ei (ca si pana acum), dar in ceea ce priveste indemnizatie revenita nu va fi afectata deoarece practic salariul brut se va calcula in functie de ultimele 6 luni anterioare... si tot asa? Am inteles bine?
1. - Indemnizatia zilnica pentru concediu de maternitate este aceeasi pentru toata perioada celor 125 de zile.
- Ea se calculeaza o singura data avand la baza veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.
2. Difera numai indemnizatia lunara, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.
Daca apareti pe doua state de plata (pentru fiecare contract individual de munca) atunci trebuie sa duceti doua randuri de certificate medicale, originalul plus o copie (ca sa nu refuze Casa de Sanatate plata lor) si sa nu incurcati pe contabil.
Concediu prenatal
gabi1983
lucrez la o firma cu carte de munca norma intreaga si la o fundatie cu jumatate de norma si cu carte de munca;trebuie sa imi iau in ambele parti concediu ... (vezi toată discuția)